Soome lehmafarmi katusele pandi suve hakul päiksepaneelid – parim investeering

Soomes paigaldati suve hakul farmihoone katusele päiksepaneelid. Nüüd kiidab talupidaja, et see on olnud parim investeering.

Soome idaosas asuvas Punkaharju vallas tegutseva Kaskila piimafarmi laohoone katusele pandi päiksepaneelid ja tänu Soome pikkadele päevadele aitab päike toota elektrit, et leevendada 160 000 kilovati suurust energiavajadust, vahendab Yle.

Laohoone katusele pandud 260 paneeli on tootnud paari kuuga enam kui 20 000 kilovatti elektrit. Seda on jätkunud nii enda tarbeks kui tuhandeid kilovatte on saanud võrku müüa. Talvel elektri tootmine väheneb, aga kolmandiku ehk ligi 50 000 kilovatti saab edaspidi päiksest.

Farmi elektritarbimine on ühesugune aastaringselt. Selle hulka kuuluvad valgustus ja jahutus, automaatne toitmine, kaks lüpsirobotit ja piima jahutus. Farm on automatiseeritud ja ilma elektrita hakka ei saa. Elektrikatkestuste puhuks on olemas generaator, mis töötab kütusega.

Farmi paneelide paigaldus läks maksma ligi 50 000 eurot. Sellest 40 protsendi osas saadi riigilt abi. Algul arvestati paneelide tasuvusajaks 7 aastat, nüüd on see 4-5 aastat. Farmi peremees Kimmo peab seda seni parimaks investeeringuks.

Tulevikus on lootus, et päikse-elektrit on võimalik salvestada. Praegu on akud veel liiga kallid. Lisaks päikse-elektrile kasutatakse farmis veel puiduhaket ja võrguelektrit.

Kommentaarid
(Külastatud 703 korda, 1 külastust täna)