Soome kaitsevägi jätkab mehitatud ja mehitama õhusõidukite koostegevuse arendamist

Soome kaitsevägi jätkab koostöös Saksamaaga riikidevahelise uurimisprojekti Manned-Unmanned Teaming (MUM-T) raames mehitamata ja mehitatud õhusõidukite koostegevuse arendamist.

Soome ja Saksamaa kaitseametkondade poolt juhitavas projektis osalevad mõlema riigi tööstusettevõtted. Soome osa keskendub inimese ja masina koostööle ning juhtimisühenduste tagamisele ning on platvormidest ja süsteemidest sõltumatu.

Soome kaitsevägi korraldab koostöös Saksa relvajõududega 15.-19.08.2022 Rovajärvis ja Kemijärvis teadusuuringutega seotud lennudemonstratsioonid. Üritus on jätk augustis 2021 ja juunis 2022 korraldatud testidele.

Teaduskoostöö suurendab kaitseväe arusaama mehitamata lennunduse arengust ning annab võimaluse testida ja hinnata mehitamata ja mehitatud õhusõidukite ühist toimimist Soome tingimustes. Soome tööstuse osalemine testides tugevdab riiklikku oskusteavet ning toob kasu ka muule kaitseväe teadus- ja arendustegevusele.

Mehitatud ja mehitamata süsteemide koostöö parandab olukorra ülevaadet, vähendab ohtu oma vägedele, vähendab väsimusest ja stressist tulenevaid vigu ning parandab sõjalist võimekust olukordades, kus inimese reaktsioonikiirus ei ole piisav.

Relvatehnoloogia areng, sõja kuvandi muutumine ja kaitselahenduste pikad arendusajad nõuavad kaitseväelt nende tehnoloogiate esikohale seadmist, mida saab lahinguväljal näha alles aastakümnete pärast. Praegu prognoositakse, et inimjuhitavad õhusõidukiväed suudavad toetada õhuoperatsioone alates 2030ndatest aastatest.

MUM-T projektis osalemine on osa pikaajalisest panusest, millega Soome kaitsevägi arendab oma asjatundlikkust mehitamata süsteemide osas, nende lahingutegevuse ja andmeedastusega seotud tehnoloogiates. Seda tööd on tehtud ka partnerriikidega: näiteks 2019. aasta kevadel Sodankyläs toimunud õppusel Bold Quest, kus arendati ja testiti erinevate luure- ja tulejuhtimissüsteemide tehnilist ühilduvust.

Kommentaarid
(Külastatud 200 korda, 1 külastust täna)