Saksa kaitseväe juht: Vene sõjalist võimekust ei tohi alahinnata, võib avada teise rinde

Venemaa sõjalist võimekust ei tohi alahinnata ja vaatamata sõjategevusele Ukrainas on Venemaal piisavalt jõudu, et avada teine rinne, ütles Saksa kaitseväe juht kindral Eberhard Zorn.

Zorn ütles intervjuus Reutersile, et peale regulaararmee on Venemaa käsutuses ka mere- ja õhuvägi.

„Suuremat osa Venemaa mereväest ei ole veel Ukraina-vastases sõjas kasutatud ja ka Vene õhuõjõududel on veel märkimisväärne potentsiaal, mis ohustab ka NATO-t,” ütles Zorn.

Saksa kaitsevägi Bundeswehr toetab regulaarselt hävitajatega NATO õhuturbemissioone Balti riikide kohal ning omades piirkonna üht tugevaimat laevastikku, jälgib ta hoolsalt ka arenguid Läänemere piirkonnas.

Üks potentsiaalne konfliktipiirkond on Kaliningrad, NATO liikmesriikide Poola ja Leedu vahele jääv Venemaa eksklaav, kus asub Venemaa Balti merelaevastik ja kuhu on paigutatud Venemaa tuumavõimekusega raketid Iskander.

Venemaa on ähvardanud paigutada Kaliningradi tuuma- ja hüperhelikiirusega raketid, kui Soome ja Rootsi ühinevad NATOga.

Zorn rõhutas enne Ukraina vastupealetungi algust rääkides, et Venemaal on jätkuvalt märkimisväärseid reserve.

„Mis puudutab sõjaväge, siis on Venemaa väga hästi võimeline konflikti piirkondlikult laiendama,” ütles kindral. „See, et see oleks Venemaa jaoks väga ebamõistlik tegu, on hoopis teine ​​lugu.”

Viidates sõjalisele olukorrale Ukrainas, ütles Zorn, et Venemaa rünnaku dünaamika on aeglustunud, kuid Venemaa pressib endiselt stabiilselt edasi. „Massiivse suurtükitule toel liiguvad nad edasi – sõltumata ukrainlaste tsiviilohvritest,” ütles ta.

Zorn avaldas arvamust, et Venemaal ei saa laskemoon niipea otsa.

„Venelaste käsutuses on tohutud kogused laskemoona,” ütles ta. „See laskemoon on osaliselt vana ja väga ebatäpne, kuid just see põhjustab suuri purustusi tsiviiltaristule. Nad lasevad päevas umbes 40 000–60 000 ühikut suurtükiväe laskemoona.”

Zorn ütles, et siiski ei näe ta praegu ette suurt pealetungi sügavale Ukraina territooriumile. Ta ütles ka, et Vene väed on praegu keskendunud Donbassile, Ida-Ukraina tööstuspiirkonnale, kus Moskva toetatud separatistidel on juba hõivatud tükki territooriumi. Tema sõnul pole aga sõjalist lahendust veel näha.

Kommentaarid
(Külastatud 673 korda, 1 külastust täna)