Põhjamaad tihendavad kaitselast koostööd

Oslos esmaspäeval, 15. augustil kogunenud Põhjamaade peaministrid kinnitasid, et arendavad edasi oma kaitse- ja julgeolekukoostööd. Soome ja Rootsi NATO liikmeks saamisega tekib Põhjamaadel liitlassuhe ning see avab uusi koostöövõimalusi. Põhja-Euroopa uus julgeolekuolukord oli võtmeteema ka siis, kui Põhjamaade peaministrid vestlesid Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga.

„Soome ja Rootsi liitumine NATO-ga ei vähenda mitte mingil juhul Põhjamaade koostöö tähtsust, vaid hoopis vastupidi pakub meile võimaluse seada oma eesmärgid veelgi kõrgemale. Üheskoos tugevdame julgeolekut ja stabiilsust kogu NATO ulatuses,“ ütles peaminister Sanna Marin peaministrite kohtumisel.

Oslos kiitsid Põhjamaade peaministrid heaks ühisavalduse julgeoleku- ja kaitsekoostöö arendamise kohta. Selles öeldakse, et Venemaa agressioonisõda on muutnud kogu julgeolekuolukorda Euroopas ning Põhjamaadel lasub vastutus kaitsta vabadust ja ühiseid väärtusi. Soome ja Rootsi liitumine NATOga teeb Põhjamaadest liitlased, mis avab uusi koostöövõimalusi. Põhjamaade koostööd arendatakse edasi näiteks aktiivse osalemise kaudu NATO kui sõjalise ja poliitilise tegutseja tugevdamises, Põhjamaade õppuste ja koolituste kaudu tihedas koostöös NATO ja teiste liitlasriikidega, otsides sünergiat ja tugevdades ühiskondade vastupanuvõimet.

Teine oluline teema peaministritele oli merede kaitse ja taastuvenergia edendamine. Sellel teemal lepiti kokku eraldi avalduse tegemises.

Põhjamaade peaministritel oli Oslos eraldi kohtumine Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga. Kohtumise teemadeks olid Euroopa julgeolek ja Venemaa, Põhja-Euroopa uus julgeolekuarhitektuur ning Euroopa rohepööre ja energiajulgeolek.

Peaminister Marinil oli enne kohtumispäeva algust kahepoolne kohtumine Norra peaministri Jonas Gahr Størega. Marin tänas Støret Norra toetuse eest Soome NATO liikmelisusele. Räägiti Soome ja Norra koostööst julgeoleku, kaitse ja rohepöörde vallas.

Kommentaarid
(Külastatud 450 korda, 1 külastust täna)