Ootamatu lahendus: Portugal suudab kaotada Euroopa gaasiprobleemi, kui murda Prantsuse vastuseis

Portugali Sinesi terminal on suurim süvasadamaga LNG terminal Atlandi ookeani ääres, mis on võimeline vastu võtma suuri tankereid USA-st, Nigeeriast ning Trinidadist ja Tobagost.

Nüüd on tekkinud plaan, kuidas Portugalis on võimalik laadida veeldatud gaas ehk LNG väiksematele laevadele, et transportida see Kesk- ja Ida-Euroopasse, mis on seni olnud sõltuv Vene gaasist, aga kus soovitakse sellest sõltuvusest vabaneda.

Portugali peaminister António Costa on väga optimistlik plaani osas rajada gaasijuhe Portugalist Kesk-Euroopasse. Seda saaks kiiresti teha Ibeeria poolsaarelt üle Püreneede, kui murda Prantsuse vastuseis, vahendab Portugal Resident.

Prantsuse vastuseisu tõttu on Euroopa Komisjon kavandamas uut lahendust, kus gaas transporditakse mööda torujuhet Prantsusmaast mööda Hispaaniast otse Itaaliasse ja sealt mujale Euroopasse.

Portugalist mujale Euroopasse suunduvast gaasijuhtmest on väga huvitatud Saksamaa. Saksa liidukantsler Olaf Scholz ütles, et on rääkinud kolleegidega Portugalist, Hispaaniast ja Prantsusmaalt ning võimalik on leida lahendus, et tuua gaasi Aafrika põhjaosast Euroopasse.

Saksamaa on praegu hädas, sest Venemaa on vähendanud gaasi edastamist läbi torujuhtme Nord Stream.

Kommentaarid
(Külastatud 1,041 korda, 1 külastust täna)