Ootamatu areng: maailma viljahäda kadus ära veel enne, kui Ukrainast laevad tulema hakkasid

Maailmas prognoositi kevadel suurt näljahäda, kui laevad Ukraina viljaga sõja tõttu Mustale merele kinni jäid, aga see häda kadus veel enne, kui laevad liikuma said.

Laevad Ukraina viljaga ei võtnud suunda sugugi Aafrikasse, kus häda oli kõige suurem, vaid hoopis Inglismaale, Iirimaale ja Türki. Järgmised laevad võtsid suuna Hiinasse, Iraani ja Itaaliasse. Seda põhjendati asjaoluga, et vili läheb sinna, kus selle eest makstakse.

Alles täna reedel, 12. augustil jõuab Ukrainasse esimene laev, mis peaks viima vilja sinna, kus häda kõige suurem. Laeva on rentinud ja vilja eest maksab ÜRO. Laev nimega Brave Commander peaks sõitma otse Aafrikasse, vahendab New York Times.

ÜRO peasekretär António Guterres, kes Ukraina vilja müügiks Venemaalt loa välja kauples ütles, et see aitab leevendada maailma näljahäda. Nagu aga selgub, on suurem häda juba möödas.

Esimene viljalaev, mis Ukrainast Odessa sadamast eelmisel nädalal väljus võttis suuna Liibanoni, aga seal selgus, et viljast ei oldagi enam huvitatud, kuna see saabus liiga hilja.

Vilja hind hakkas langema juba enne seda, kui ÜRO pidas läbirääkimisi Venemaa ja Ukrainaga. Vilja hind on kevadega võrreldes kaks korda kukkunud ja praegu on hind seal, kus ta oli aasta algul enne Venemaa rünnaku algust. Vilja hind on langenud seoses nõudluse languse ja valminud saakidega mitmel pool maailmas.

Kommentaarid
(Külastatud 5,734 korda, 1 külastust täna)