Mis juhtus? Euroopa riigid loobusid järsku Ukraina toetamisest

Euroopa sõjaline toetus Ukrainale on vähenenud alates aprillist ning juulis ei antud enam eriti midagi. Terve juulikuu jooksul ei andnud 6 suuremat Euroopa riiki Ukrainale enam midagi. See oli nii esimene kuu alates Vene sisetungi algusest veebruaris.

Euroopa riikide toetus Ukrainale kukkus ära vahetult enne seda, kui Ukraina planeerib suurt vasturünnakut, vahendab Politico.

Info põhineb Kieli Maailmamajanduse instituudi ülevaatel Ukraine Support Tracker. Selle kohaselt on Suurbritannia, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia toetus Ukrainale ära kukkunud ning jäänud on vaid USA poolne abi.

Eelmisel nädalal toimus Taani pealinnas Kopenhaagenis konverents Ukrainale antava abi teemal ja seal lepiti kokku abi 1,5 miljardi euro ulatuses. Seda on aga siiski vähe võrreldes varasemate selliste kordadega.

Märgitakse, et kui koroona kahjude jaoks eraldas Euroopa Liit 800 miljardit eurot, siis Ukrainale on antud vaid murdosa sellest.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ütles hiljuti, et riigid nagu Saksamaa ja Prantsusmaa peaks Ukraina heaks rohkem ära tegema. Pabriks ütles, et seda on vaja selleks, et sõda võimalikult ruttu lõpetada.

Eestist valitud Europarlamendi liige Riho terras ütles, et Euroopa peab ärkama. Tema väitel ei saa tulla rahu enne, kui Venemaa on võidetud. Tema väitel surevad iga päev sajad sõdurid ning naised ja lapsed, inimesed ei saa aru, et käimas on sõda.

Saksamaa on liiga aeglaselt tarninud tanke neile riikidele, kes on valmis oma tehnika Ukrainasse saatma. Märgitakse, et Euroopa peab oma relvatehased käima panema, et Ukrainat aidata.

Kõige enam on Ukrainat aidanud Eesti, panustades sõtta ja põgenike abistamisse 1,2 protsenti SKP-st. Järgnevad Läti (1,1 protsenti SKP-st), Poola (1%), Tšehhi (0,6%), Leedu (0,6%), Slovakkia (0,4%), Bulgaaria (0,3%), Suurbritannia (0,2%), USA (0,2%) ja Kanada (0,2%). Saksamaa panus on 0,1 protsenti ja Prantsusmaa oma 0,05 protsenti SKP-st. Soome panus on 0,05 protsenti SKP-st.

 

Kommentaarid
(Külastatud 2,037 korda, 1 külastust täna)