Leedu kindral: Liiga optimistlikud on need, kes arvavad, et Venemaa jõud on ammendunud

Vene sõjaväelased said Ukrainas Krimmis eelmisel nädalal ränga löögi, mis tekitas lootuse, et sõja käik võib muutuda. Leedu endine kaitseväe juhataja kindralleitnant Valdas Tutkus ütles, et selline optimism võib olla ennatlik.

Kuigi Ukraina vägedel on Hersoni piirkonnas olnud suuri edusamme – seal on õhku lastud sildu, pannes Vene väed ebakindlasse olukorda –, ei ole Kiievil võimalik alustada ulatuslikku vastupealetungi, ütles Tutkus intervjuus telekanalile LRT.

Sõda võib Tutkuse väitel jõuda faasi, kus kumbki pool ei suuda otsustavat võitu saavutada. Tutkuse hinnangul võib lahendus nõuda seetõttu kolmanda osapoole sekkumist, mis tähendab relvarahu, millega mõlemad pooled nõustuvad.

Tutkus ütles, et sõjalises mõttes on Ukraina täna suurepärases olukorras vastupealetungi alustamiseks, sest sillad on Hersonis hävitatud ja ka Krimmi õhuvägi on nõrk. Aga jääb mulje, et Ukrainal ei ole selleks praegu võimalusi. Seetõttu on liiga optimistlik rääkida läbimurdest, isegi kui seda väga tahaks.

Ukrainal on Tutkuse väitel vasturünnakuks puudu nii inimjõust kui relvastusest. Ukrainal on väga raske olukord riigi idaosas, kuhu venelased on koondanud oma jõud ja neil on mõningane edu. Mitte nii palju, kui nad tahaksid, kuid edu sellegipoolest.

Ja Hersoni piirkonnas on Ukrainal ilmselgelt edu, ka mitte nii palju, kuid siiski. Hersonis on Venemaa ja Ukraina väed on võrdses seisus, samas kui pealetung nõuab vähemalt 3-4-kordset ülekaalu.

Hersoni linna puhul on Tutkuse sõnul mitmeid nüansse. Esiteks ei ole Ukrainal tegelikult suutlikkust Hersoni okupeerida, vaid võib-olla sellest mööduda.

Teine punkt on puhtalt moraalne. Kas Ukraina pommitab oma linna samamoodi nagu venelased Ukraina linnu? Ilmselt mitte. Hersoni ülevõtmine on seetõttu problemaatiline. Võib proovida seda ümber piirata, aga Ukrainal pole praegu selleks suutlikkust.

Krimmi kohta rääkis Tutkus, et on üsna selge, miks venelased ütlevad, et see oli õnnetus. Sest nad ei saa ega taha tunnistada nii suurt ebaõnnestumist – ja see on Vene armee jaoks tohutu läbikukkumine.

Miks aga Ukraina pool operatsiooni õnnestumise eest vastutust ei võta, on raske öelda. Piisaks Ameerika rakettidest HIMARS, millest mõned võivad lennata kuni 300 kilomeetrit. Ameeriklased aga väidavad, et neid süsteeme pole Ukrainale tarnitud.

Seetõttu tuleb jääda eelduse juurde, et ukrainlastel pole HIMARS-rakette ja vastavalt sellele on raketituli Ukrainast ebatõenäoline. See võis olla hästi organiseeritud diversioonioperatsioon. Lisaks leiab Tutkus kindralina, et see on Ukraina armee edukas operatsioon.

Kuigi Tutkuse sõnul on viiendik Venemaa algsest koosseisust hävitatud, on siiski liiga optimistlikud need, kes arvavad, et Venemaa jõud on ammendatud.

Kindrali sõnul tasub meeles pidada mõnda asja. Esimene asi on see, et Venemaal on oma eripärad ja oma sõjapidamise psühholoogia ning oma järgmised sammud. Nad ei hooli kaotustest. Kõige hullem on see, et nad ei hooli inimkaotustest. Ja nad ei hooli relvade kaotamisest.

Ja Venemaal on alles veel piisavalt võimekust. Ei tasu unustada, et nad pole isegi mobilisatsiooni alustanud. Samamoodi on nende ladudes piisavalt relvastust, ehkki see on mõnevõrra vananenud. Nii et ma ei usu, et senised kaotused Venemaa pealetungi põhimõtteliselt muudaks, ütles Tutkus.

Sõja võimaliku pikale venimise kohta ütles Tutkus, et nendes asjades on prognooside tegemine problemaatiline. Aga ta ilmselt nõustuks Briti ja teiste analüütikutega, kes näevad sõja pikale venimist.

Kindral ütles, et tal on palju sõpru, kes võitlevad Ukraina poolel. Vihkamise tase end kaitsvate ukrainlaste ja venelaste vahel on saavutanud intensiivsuse, mis iseenesest ei vähene. Ja ta ei näe ka mingeid praktilisi eeldusi rahuläbirääkimisteks. Põhjus on selles, et Ukraina ei saa aktsepteerida okupeeritud alade loovutamist ja Venemaa ei saa aktsepteerida edukalt okupeeritud alade loovutamist.

„Minu arvates võib ainult võimsa kolmanda osapoole sekkumine – nagu teraviljaekspordi puhul – panna neid vaherahu sõlmima. Kuid vaherahu ei peata tulistamist,” ütles Tutkus.

Küsimusele, kas see tähendab, et mitte lahingutegevus, vaid diplomaatiline ja poliitiline sekkumine otsustab sõja käigu vastas kindral Tutkus: „Absoluutselt.”

„Alustame sellest, et sõda on poliitika jätk muude vahenditega. Sõda lõpeb ainult poliitilise kokkuleppega. Mis ei pruugi sõdijatele meeldida, kuid nad peavad sellest kinni pidama,” ütles Tutkus.

Kommentaarid
(Külastatud 1,326 korda, 1 külastust täna)