Karm: kui Soomes oleks püsivalt elektri hind nagu esmaspäeval, oleks kuu arve 2000 eurot

Esmaspäeval kerkis elektri hind Soomes üle 1 euro kWh eest. See paneb muretsema, sest talveks prognoositakse väga kõrget elektri hinda.

Soome Iltalehti arvestas välja, kui suur on elektriarve siis, kui elektri hind tõuseb.

Eraldi on välja toodud hind siis, kui kehtib esmaspäevane börsihind, mis oli 106,78 senti kilovatt-tunni eest. Teine hind on 28,50 senti kilovatt-tunni eest, mida pakutakse praegu tähtajaliste lepingute puhul.

Leibkond A on kahe inimese leibkond Lõuna-Soomes 1982. aastal ehitatud 80-ruutmeetrises elektriküttega ühepereelamus. Kaminat pole, sauna köetakse kord nädalas. Tarbimine selles kujuteldavas majapidamises on 11 889 kWh/aastas.

Leibkond B on kolmeliikmeline majapidamine 1992. aastal ehitatud 100-ruutmeetrises eramajas elektriküttega, ilma kaminata, sauna köetakse kord nädalas. Korter asub Kesk- või Ida-Soomes. Tarbimine on 16 356 kWh/aastas.

Leibkond C on neljaliikmeline pere Põhja-Soomes 2002. aastal ehitatud 150-ruutmeetrises elektriküttega eramus ilma kaminata, sauna köetakse kord nädalas. Kalkulaatori järgi on tarbimine selles majapidamises 24 028 kWh/aastas.

Kui esmaspäevane börsielektri hind jääks kuuks ajaks püsima, tuleks neljaliikmelisel perel elektri eest kuus välja käia üle 2000 euro. Kui seevastu hind jääks 28 sendi juurde, siis neljaliikmelise leibkonna arve oleks 570 eurot kuus.

Kolmeliikmelise leibkonna igakuine elektriarve on vastavalt 1455 ja 388 eurot. Kaheliikmelise leibkonna elektriarve on vastavalt 1058 ja 282 eurot.

Elektrit ei lülitata välja kohe, kui tekib raskusi arve tasumisega. Kui järgmise arve maksetähtaeg tundub lühike, tuleks asi kohe käsile võtta. Võite pöörduda elektrifirma poole ja küsida, kas see pakub paindlikke maksevõimalusi.

Selleks, et arved ei tuleks üllatusena, on hea valmistuda juba sügis- ja talvehooaja hinnatõusuks. Parim viis valmistuda on paigutada raha säästudesse.

Toidukuludelt kokkuhoid on lihtne säästmisprojekt. Kodus valmistatud toit on odavam kui väljas söömine. Soome Martade liit on välja arvutanud, et kui käid kord nädalas 30 euro eest väljas söömas, teeb see aastas 1560 eurot. Lõunasöök tasub tööle kaasa võtta, kui tahad raha säästa.

Mõttetult pole vaja toitu osta, kui ei suuda neid enne riknemist ära süüa. Nii et ärge minge poodi näljasena. Samuti peaksite raiskamist minimeerima, kasutades ära eelmise söögikorra jäägid. Toodete kilohindu tasub võrrelda, sest isegi soodushinnaga toode pole alati kõige odavam.

Kommentaarid
(Külastatud 446 korda, 1 külastust täna)