Euroopa Liit keelas Vene rekkad, aga nüüd veavad kaupa Venemaalt EL-i rekkad

Euroopa Liidu sanktsioonid on loonud Soome idapiiril kummalise olukorra. Vene kaup liigub jätkuvalt üle piiri, aga seda ei vea Vene rekkad. Kaup tõstetakse piiril ümber Vene rekkadelt EL-i omadele.

Valimaa piiriületuskohas on ootamas vaid mõned üksikud rekkad. Lätis registreeritud rekka valgevene juht ootab Soome tollis pabereid. Ta sõidab tühja autoga piiri taha Vene poolele, seal võetakse kaup peale ja sõidetakse tagasi, vahendab Yle.

Kauba laadimine Vene rekkalt ümber teisele rekkale toimub Vene poolel tollitsoonis. Euroopa Liit keelas Vene ja Valgevene rekkadel sõitmise Euroopa Liitu alates 8. aprillist. Venemaa pole samaga vastanud, mis tähendab, et Euroopa Liidu rekkad võivad Venemaal vabalt liikuda.

Enamasti käivad Euroopa Liidu rekkad kaupa toomas piiri äärest. See käib valdavalt nii, et Vaalimaal vahetub vaid haagist vedav veok. Vene haagised on Euroopa Liidus lubatud. Kui Soome rekkal on Vene haagis, siis loetakse see Soome veokiks ja niimoodi võib sõita üle piiri.

Kogu Venemaa eksport ja import pole keelatud, mistõttu kaup liigub. Venemaalt tuuakse näiteks kivitooteid ja ajalehepaberit. On igasugust kaupa, mis ei lähe sanktsioonide alla.

Aprillis kauplemine Venemaaga vähenes, aga siis läks uuesti lahti. Kaubandus on võimalik tänu sanktsioonide üleminekuperioodile. Näiteks puidu ja puidust valmistatud toodete üleminekuperiood lõppeb 10. augustil. Samamoodi saab tuua kuni 10. augustini Venemaalt turvast.

Kommentaarid
(Külastatud 1,789 korda, 1 külastust täna)