Eesti kaitseminister Soomes: Eesti ja Soome kaitseplaanid tuleb integreerida

Täna kohtus kaitseminister Hanno Pevkur Helsingis Soome ametivenna Antti Kaikkosega, kellega arutati päevakajalistel teemadel nagu regionaalne julgeolek, kahepoolne kaitsekoostöö, Ukraina abistamine ning Soome liitumine NATO-ga.

„Meil on väga hea meel, et Soome NATOga liitumise teekond on jõudmas lõpusirgele. Soome ja ka Rootsi ühinemine NATO-ga toetab kogu Euro-Atlandi piirkonna julgeolekut ja stabiilsust märkimisväärselt,“ ütles Hanno Pevkur. „Soome ühinemine muudab Läänemere piirkonna potentsiaalset lahinguruumi ja me peame käsitlema seda kui tervikut piirkonna kaitseplaanides, ehk loogilise jätkuna tuleb Eesti ja Soome kaitseplaanid integreerida,” lisas ta.

Eesti ja Soome kaitseministrid rääkisid ka võimearendusest ning Hanno Pevkur tutvustas Balti riikide koostööd selles valdkonnas, millest olulisimaks on regionaalse pikamaa kaudtule ehk maismaa mitmikraketiheitja (Multiple Launch Rocket System, MLRS) võime arendamine.

Arutati ka Ukrainale sõjalise abi andmist ning Madridi tippkohtumisel vastuvõetud NATO uue strateegilise kontseptsiooni positiivsed tulemeid.

Eesti-Soome kahepoolne kaitsekoostöö ulatub Eesti iseseisvuse taastamise järgsete 1990. aastate algusesse. Soome eeskujul ja soovitustel oli märkimisväärne mõju Eesti aja- ja reservteenistuse süsteemi väljaarendamisel, kaitseväelise hariduse korraldamisel ning mitmete relvaliikide arengus. Viimane kümnekonna aasta jooksul on koostöös Soomega tehtud suuri ja edukaid ühishankeid.

Kommentaarid
(Külastatud 228 korda, 1 külastust täna)