HIMARS-id on väga efektiivsed, aga neid on saadetud Ukrainasse väga vähe – põhjus on üllatav

USA poolt kingitud pika laskeulatusega raketiheitjad HIMARS saabusid Ukrainasse juulikuu algul. Pärast seda on need relvad pälvinud palju kiidusõnu.

Ukraina on HIMARS-ide abil hävitanud ligi 50 Vene laskemoonaladu, ütles paar päeva tagasi väljaande The Kyiv Independent andmetel Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.  Seda on numbrit on olnud raske kontrollida, aga Lääne hinnangud on olnud samalaadsed.

Reznikov kirjeldas Ukraina meeskondade tööd HIMARS-idega nagu „kirurgi skalpelliga”. Isegi venemeelsed kommentaatorid on juba väljendanud muret ja HIMARS-e on ära märkinud Vene välisminister Sergei Lavrov.

Võib-olla on HIMARS-i mõju kõige olulisem aspekt see, et Ukraina on selle abil saanud sõda pidada nii, nagu ta tahab, st kasutades „söövitavat strateegiat”. See tähendab, et Ukraina ründab Venemaa nõrkusi, kirjutab Austraalia kindralmajor Mick Ryan väljaandes Engelsberg Ideas.

Ukraina on saanud kokku paarkümmend HIMARS-i. Kokku on USA ja liitlased andnud neid Ukrainale „üle kahekümne”, ütles USA relvajõudude ülem kindral Mark Milley eelmisel nädalal.

Raketiheitjate suurt efektiivsust arvestades on küsitud, miks neid pole saadetud Ukrainale rohkem.

Sellel on oma põhjus, ütles sotsiaalmeedias USA Euroopa väejuhatuse endine ülem kindralleitnant Mark Hertling. „Neid pole nii palju ja meeskonna väljaõpe võtab aega,” märkis Hertling.

Avaliku teabe kohaselt on toodetud umbes 500 HIMARS-i. Umbes 200 Ukraina sõdurit on saanud HIMARS-i väljaõppe, ütles USA relvajõudude ülem Milley.

Ukrainale lubatud paarkümmend HIMARS-i tundub aga üsna vähe, kui neid on toodetud 500 tükki.

„HIMARS-id pole poelettidel vabalt saadaval. Peaaegu kõik need on armeeüksuste juures ja neid on vaja valmisoleku plaanide jaoks,” selgitab Hertling.

Teisisõnu tahab USA olla kindel, et kui riigi relvajõud vajavad neid relvi, siis nendest puudust ei tule.

Teine Hertlingi tõstatatud probleem on seotud HIMARS-i rakettide arvuga. HIMARS-i raketiheitjad suudavad tulistada väga erinevaid rakette, mille lennuulatus on kuni 300 kilomeetrit. Ukrainale antud rakettide laskekaugus on 84 kilomeetrit.

Ukrainal oli 25. juuli seisuga alles 16 HIMARS-i. Igaüks neist tulistab vähemalt 12 raketti päevas. Kuusteist korda kaksteist on 192 raketti päevas, ütleb Hertling.

Hertlingi arvestuse kohaselt laseb Ukraina oma HIMARSidega välja umbes 5800 raketti kuus. „Jah, USA ladudes on olemas täpsed ja „nutikad” raketid, kuid tootja jaksab neid toota igal aastal umbes 9000,” jätkab Hertling. „Meie kaitseministeerium ja teised relvaabi andvad riigid peavad mõtlema, kui suure riski me võtame, andes Ukrainale ära üha suurema osa oma „nutikast” relvastusest.”

Niinimetatud nutikad raketid leiavad oma sihtmärgi üles kasutades näiteks GPS-i. Selle vastand on traditsiooniline kahurikuul, mida pärast tulistamist enam juhtida ei saa.

„Mis saab siis, kui (USA) seisab lähitulevikus konfliktis vastamisi selle (Venemaa) või mõne muu vaenlasega?”, küsib Hertling. Ta lisab, et on 100 protsenti kindel, et tavateenistusest lahkunud sõjaväelastel pole infot kõigi asjaolude kohta, mis Ukrainale antud HIMARS-ide arvu mõjutavad. Samas ta märgib, et on suhteliselt kindel, et need, kes ütlevad, et „Ukrainale tuleb anda kõik, mida ta tahab”, ei võta arvesse mitmeid olulisi USA riikliku julgeolekuga seotud asjaolusid.

Kommentaarid
(Külastatud 18,471 korda, 1 külastust täna)