KUUM: Ukraina on hakanud Soome vabatahtlikke tagasi saatma

Ukraina on hakanud Soomest vabatahtlikult sõdima läinud isikuid tagasi saatma. Ka mõned päevad tagasi Ukrainasse läinud Juho ja Jani saadeti tagasi kodumaale.

See tähendab, et päris igaüht Ukraina eest sõdima ei võeta. Ukrainas on võitlejatele kindlad ja karmid nõuded, vahendab Iltalehti.

Soomlased Juho ja Jani on nüüd šokis ja pettunud, et nad ei pääsenudki rindele. Nad lootsid pääseda võitlema Kiievi alla. Neid intervjueerinud Ukraina majori väitel polnud meestel piisavalt sõjakogemust.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski on loonud välisriikidest tulnud võitlejatele eraldi võõrleegioni, kuhu värvatakse vabatahtlikke. Tema jutust võis jääda ekslik mulje, et teretulnud on kõik soovijad. Nagu selgub, siis nii see siiski pole.

Soome Iltalehti andmetel on tagasi saadetud juba päris palju vabatahtlikke. Sealhulgas on tagasi saadetud palju soomlasi. Ja nii iga päev. Enamus saadetakse tagasi puuduliku sõjakogemuse tõttu. Osa saadetakse tagasi valede põhimõtete pärast, näiteks need, kelle eesmärk on tappa võimalikult palju venelasi, mitte kaitsta Ukraina iseseisvust.

Võõrleegionis on tekkinud raskused sobivate isikute leidmisega. Inimesed liialdavad oma kogemustega ja mõtlevad välja jutte. Mõned lausa valetavad. Info kinnitamine aga võtab aega ja ressursse. Mõned arvavad, et võivad tulla ja hakata inimesi tulistama. Ukrainasse saabub ka palju nn sõjaturiste, kelle jaoks on tähtsam sotsiaalmeedia kui Ukraina iseseisvus.

Ukrainasse on oodatud inimesed, kel on piisavalt sõjakogemust ning vajalik füüsiline ja akadeemiline ettevalmistus. Pelgalt vabast tahtest ja seiklushimust ei piisa. Piisav pole isegi Soomes läbitud sõjaväeteenistus.

Välismaalt tulnud vabatahtlikele mõeldud Ukraina veebiküljel on samas märgitud, et sõjakogemus pole ainumäärav – seda on võimalik omandada ka Ukraina iseseisvust kaitstes.

Paljud inimesed on läinud Ukraina piirile ja soovivad seal vabatahtlikuna rindele minna, aga Ukraina soovitab kasutada ametlikke kanaleid, ehk pöörduda kohaliku Ukraina saatkonna poole. Sõjakogemust ja pädevust on vajadusel vaja tõestada dokumentaalselt. Piisavaks võidakse lugeda kogemus politseis töötades. Ukraina ei nõua vabatahtlikelt viisat ja nad võivad saada Ukraina kodakondsuse.

Ukrainasse võitlema läinud vabatahtlike keskmine vanus on 32 eluaastat. Neid on kokku juba ligi 36 000 kümnetest eri riikidest. Soomlasi on 361. Venelasi on 13 000.

Soome Ukraina saatkond ei soovita Ukrainasse vabatahtlikuks minna.

Kommentaarid
(Külastatud 7,555 korda, 1 külastust täna)