Soomlased lähevad nüüd Ukrainasse tapma ja tagasiteed ei pruugi neil enam olla

Ligi 30-aastased Soome mehed Jani ja Juho sõitsid Poola-Ukraina piirile, et minna vabatahtlikena sõdima Ukraina eest.

Mehed loodavad saada Ukraina armeelt kuulivestid, samuti korraliku relvad ja laskemoona. Vahetult enne Soomest lahkumist said nad teada kurva uudise: kaks nende soome sõpra on saanud Ukrainas surma, vahendab Iltalehti.

Mehed otsustasid minna Ukrainasse sõdima, kui nägid videot, kuidas ukraina laps sai surma. Sellist Venemaa tegevust ei õigusta miski.

Juho ütles, et temalt on küsitud, kas ta on valmis tapma. Kui ta aga nägi, kuidas vaenlane sihtis relvaga naisi ja lapsi, siis oli otsus kerge. Jani lisas, et kui suudetakse päästa kasvõi üks laps, siis on minek läinud asja ette.

Meeste minekule aitas kaasa ka see, et nende tuttavad on välismaal sõdinud. Neil on Ukrainas juba ees tuttavaid ja on neid, kes tulevad veel järgi.

Juho ja Jani on oma otsusest teatanud vaid kitsale ringile. Perekond on suhtunud mitmeti: ühelt poolt on seda mõistetud, teiselt poolt paneb see muretsema. Jani on keelanud pereliikmetel uudiste vaatamise, Juho aga hoiab perega distantsi.

Juho tunnistab, et oli üllatunud, kui ka tema pereliikmed Ukraina sõtta mineku maha laitsid. Paljud ei saa sellest aru, miks minnakse vabatahtlikuna sõtta. Paljud ei saa aru, miks on vaja minna sinna inimesi tapma. Juho aga küsib, kas Vene sõdurid on ikka nii süütud, et neid tappa ei tohi.

Mehed leiavad, et kui Vene presidenti Vladimir Putinit nüüd Ukrainas ei peatata, siis rünnatakse edasi teisi riike, ka Soomet. Kui NATO ja teised riigid ei aita – kes siis? Ainult relvade saatmisest pole kasu.

Mehed räägivad, et lähevad Ukrainasse oma peret kaitsma. Juhol on lapsed. Jani räägib, et nad lähevad sõtta oma perede eest. Minnakse sõtta, et Venemaa ei tuleks üle Soome piiri.

Mõlemad mehed on käinud sõjaväes. Jani arvab, et ta saadetakse meditsiiniväeossa, kuna töötab tervishoiu valdkonnas. Juhol on aga partisanisõja koolitus ja ta arvab, et jätkab selles vallas.

Mehed arvavad, et nad saadetakse Ukraina pealinna Kiievisse. Lapsest peale koos olnud mehed on andnud teineteisele veel ühe lubaduse: kui üks on raskelt haavatud ja võib langeda venelaste kätte vangi, siis teeb teine hädalasu. Vangi langemine on palju hullem variant kui surm.

Mehed arutavad, kuidas nendesse suhtutakse, kui nad kodumaale naasevad. Soome saatkond ei soovitanud meestel sõtta minna. Vihjati sõjakuritegudele. Nüüd mõtlevad mehed, mis saab siis, kui nad kohtu alla antakse. Mehed on läbi käinud ka võimaluse, et nad enam kodumaale ei naase. Meestel on ostetud vaid nö ühe otsa pilet. Kuigi neil pole kavatsust end tappa lasta, on sõda väga ohtlik.

Meeste elu on aga praegu selline, et nad võivad riske võtta. Koroona on mõjutanud tööalaseid väljavaateid, samuti võimaldas minekut paarisuhte olukord. Mõlemad mehed on olnud ka seadusega pahuksis. Sõtta minnakse aga oma perede eest.

Kommentaarid
(Külastatud 4,129 korda, 1 külastust täna)