Brrrrr… Eelolev öö on Soomes väga kõle – Lapi tundrud kattusid juba lumega

Eeloleval ööl vastu pühapäeva, 5. septembrit läheb ilm Soomes väga jahedaks. Külmakraadid võivad olla isegi Soome lõunaosas.

Lapimaal Kilpisjärvi ümbruses ja Saana tundrul kattus maa tänase laupäeva hommikul lumega. Foreca ilmateenistuse andmetel pole kindel, kas saab rääkida esimesest lumest. Ametlikult tähendab esimene lumi seda, et maa on lumine hommikul kella 9 ajal ja seda on vähemalt ühe sentimeetri jagu.

Praegu on lumikate vaid tundrute tipus. Saana tundru lähedal Kilpisjärvi külakeskuses aga esimese lume kriteerium veel ei täitunud.

Eelolev öö vastu pühapäeva tuleb veel külmem. Arvestades praegust aastaaega on ilm erakordselt külm. Septembri alguses on tavaliselt Soomes öösel 5-10 kraadi sooja, aga öö vastu homset on tavapärasest lausa 10 kraadi külmem.

Öösel võib õhutemperatuur langeda nulli või isegi alla selle, kui põhjatuul nõrgeneb ja taevas selgineb. Öökülma võib kuni kahe meetri kõrgusel maapinnast esineda isegi Soome lõunaosas. Halla ehk öökülma maapinnal esineb veelgi rohkem.

Kommentaarid
(Külastatud 428 korda, 1 külastust täna)