Soome talendiprogrammis osalenu jättis asja katki: see oli erakordselt raske kogemus

Nii nagu Eesti, meelitab ka Soome maailmast IT-ala talente. Soomes kannab programm nimetust 90 Day Finn ja selle eesmärgiks on pakkuda talentidele 90 päeva jooksul tuge, et nad otsustaksid lõpuks Soome jääda.

Üks talendiprogrammis osalenu, varem USA-s New Yorgis elanud Deborah Berebichez aga otsustas programmi katki jätta märkides sotsiaalmeedias, et see oli erakordselt raske kogemus.

Mehhikos sündinud Berebichez oli üks neist vähestest, kes programmi jaoks Soomes välja valiti. Talendid veedavad programmi käigus Helsingis 3 kuud. Programm algas eelmise nädala neljapäeval. Juba eile esmaspäeval aga andis Berebichez teada, et jätab asja katki. Ta soovis teistele osalejatele edu.

90 Day Finn programmiga tegeleva Helsinki Business Hub-i juht Johanna Huurre ütles, et sai Berebichezi lahkumisest teada nädalavahetusel. Ta ütles, et ei tea programmi katkestamise põhjust, vahendab Ilta-Sanomat.

Berebichez saabus koos füüsikust mehe ja kahe lapsega Soome maikuus. Veel juuli algul rääkis ta, et võiks Soomes elada ja töötada mitu aastat. Pärast Berebichezi lahkumist on programmis järel veel 13 inimest, koos pereliikmetega 25.

Programmis osalejad maksavad ise Soome sõidu ja elamise eest. Helsinki Business Hub pakub neile programmi ja juhendamist. Osa talentidest veedab Soomes 3 kuud, osa jääb kauemaks.

Algul pidi 90 Day Finn programm algama märtsikuus. Koroona aga tegi omad korrektiivid ja programm algas augusti alguses. Mitmed osalejad jätsid asja katki juba siis, kui programm edasi lükkus.

Varem on Berebichez intervjuus öelnud, et oli harjunud New Yorgis palju tööd tegema. Ta oli täitnud oma unistuse: tal oli füüsiakdoktori kraad Stanfordi ülikoolist, töö juhtiva data-teadlasena New Yorgis ja teadussaate juhi amet Discovery Channel’is. Samas unistas ta sellisest elust, kus saaks rohkem aega veeta koos oma perega. Berebichez võttis end töölt lahti, pere loobus üürikorterist New Yorgis ja laste lasteaiakohast.

Uus elu Soomes algas paljulubavalt. Berebichez sai pakkumise Soome ettevõttest. Berebichez ütles, et seejärel jõudis kohale reaalsus. Palgatase oli Soomes palju madalam kui ta oskas oodata. Ta arvas esialgu, et saab poole sellest, mida teenis New Yorgis. Aga see oli vaid viiendik.

Kommentaarid
(Külastatud 161 korda, 1 külastust täna)