Erakordne otsus: terve elu Soomes elanud somaali mees saadetakse riigist välja

Soomes 1993. aastal sündinud ja terve elu Soomes elanud mees saadetakse tagasi Somaaliasse toime pandud kuritegude pärast. Soome kõrgem halduskohus tegi vastava otsuse eile, 7. juulil.

Kohtu otsuse kohaselt on mees küll sündinud Soomes, aga Somaalia kodanikuna. Ta sai püsiva elamisloa Soomes 1997. aastal.

Mees läks juba noorelt kuritegelikule teele. Mees on tarbinud alkoholi ja sellega on seotud probleemid, vahendab MTV.

Mees mõisteti esimest korda kohtulikult süüdi 2010. aastal, seda 11 röövi eest. Pärast seda on meest korduvalt kohtulikult karistatud.

Aastatel 2010-2017 mõisteti mehele kokku kümmekond eri vanglakaristust. Nende pikkus on olnud 40 päeva kuni aasta ja 6 kuud. Lisaks on mehele mõistetud aastatel 2016-2018 kokku 8 trahvi. Teda on korduvalt kinni võetud tema käitumise pärast.

Mees on süüdi mõistetud muu hulgas röövide, varguste, vägivalla, ähvarduste, liikuse ohustamiste ja narkootilise aine kasutamise eest.

Kuritegude arv ja iseloom näitasid kohtu hinnangul, et mees ei sobitu Soome ühiskonda. Mehel on kaks Soomes sündinud last, kes on Soome kodanikud. Kohus ei näinud laste olemasolus takistust mehe väljasaatmisele. Kohus võttis otsust tehes arvesse mehe tihedat sidet Soomega, pereelu kaitset ja laste huvisid. Teisalt aga hinnati tema ohtlikkust ühiskonnale.

Kohus leidis, et mees on jätkuvalt ohtlik. Kohus jättis sellega jõusse varasema, 2017. aastal tehtud otsuse mehe väljasaatmise kohta.

Kuivõrd mees on sündinud Soomes ja elanud Soomes terve elu, siis pidi kohus vastavalt Euroopa inimõiguste kohtu juhisetele leidma mõjuvad põhjused mehe väljasaatmiseks. Mehe kodune keel on somaali keel. Mees pole aga kordagi elus käinud Somaalias ja tal pole seal tuttavaid.

Mees kardab, et Somaalias ei võeta teda omaks. Kohtu hinnangul on aga mees terve ja töövõimeline. Mees on käinud Soomes koolis ja tal pole põhjust tunda Somaalias ohtu. Mehel puudub Soome kodakondsus, kuna tema vanemad ei taotlenud seda ajal, kui ta oli laps. Seoses kuritegudega pole mees ise saanud samuti taotleda Soome kodakondsust.

Kommentaarid
(Külastatud 1,057 korda, 1 külastust täna)