Soomes algas maasikahooaeg – see on tavapärasest kaks nädalat varajasem

Soojad ilmad on Soomes kiirendanud maasikate küpsemist, tänu millele on maasikahooaeg kuulutatud alanuks ja see on tavapärasest mitu nädalat varajasem.

Maasikate kasvu ja küpsemise koha pealt on kevad ja suvi olnud soodsad. Piisav kogus soojust ja vihma on taganud selle, et saak tõotab tulla korralik, vahendab Iltalehti.

Soome maasikakasvatajate liidu andmetel aitab ka lühiajaline kuumus maasikate valmimisele palju kaasa. Seetõttu valmivad maasikad eesootava kuumalaine ajal kiiresti. Kõige parem on maasika jaoks poolpilves ilm ja ligi 20 kraadi sooja. Kui nädalavahetusel ja järgmisel nädalal tuleb 30 kraadi sooja, siis valmivad maasikad väga kiiresti.

Tänavune maasikahooaeg on varasemast mõnevõrra varajasem. Hooaja lõppu on veel raske prognoosida, kuna see sõltub sordist. Kuivõrd maasikahooaeg on varajasem, tasub olla tähelepanelik ja mitte lasta sel mööda minna.

Tavapäraselt on maasikahooaeg Soomes juulikuu esimestel nädalatel. Käesoleval aastal aga on hooaeg poolteist kuni kaks nädalat varajasem.

Temperatuuril on oluline roll ka maasika maitse puhul. Mida suurem on päevase ja öise temperatuuri vahe, seda maitsvam on maasikas. Käesoleval aastal on on erinevus olnud suur ja seetõttu on marjad maistvad. See ongi maasika puhul saladus – mida suurem on öise ja päevase õhutemperatuuri erinevus, seda enam moodustub suhkruid ja maitset.

Mansikkasadolla räjähtävä alku – kotimainen kausi jopa kaksi viikkoa normaalia edellä

Lämpöaallot ja riittävä määrä kosteutta tarjoavat hyvät edellytykset mansikan kasvulle. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto kertoo tiedotteessaan, että viime päivien helteet ovat kirineet mansikan kasvua kiinni. Nyt voidaankin varmuudella todeta, että kotimainen mansikkakausi on alkanut Suomessa. Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä ovat olleet mansikalle suotuisia.

Kommentaarid
(Külastatud 243 korda, 1 külastust täna)