Suomi suunnannäyttäjänä – miksi Suomi on teknologian kehityksen edelläkävijä?

Suomi on maana ollut monen asian pioneeri. 1990-luvulla näimme Nokian nousun ja sen myötä mobiiliteknologian kehityksen, josta se lähti leviämään muualle maailmaan. Yhä edelleen Suomi on aina ensimmäisten joukossa, kun otetaan käyttöön uusia teknologioita varsinkin mobiiliteknologiaan liittyen.

Suomi on ollut ensimmäisten maiden joukossa valmistamassa 5G-verkostoa ja tulee myös tarjoamaan sen kansalaisilleen monia muita maita aikaisemmin. Samalla Nokia jatkaa edelleen mobiiliteknologian kehitystä, mutta sen viereen on syntynyt useita sivualoja, kuten peliala, jossa taas kerran Suomi on onnistunut olemaan maailman parhaimpia.

Yhtä lailla kiinnostus kaikenlaisiin kansainvälisiin projekteihin ja osaamisen vienti ovat asioita, joissa Suomi on ollut erittäin menestynyt. Se on ollut mukana valmistamassa luotaimia, satelliitteja ja monia nykyajan teknologian ratkaisuja. Yliopistoista varsinkin teknologisiin aloihin keskittynyt Aalto yliopisto ovat koulutustasoltaan Euroopan parhaiden joukossa.

Suomalaiset ovat koulutettuja ja onnellisia

Vaikka maailman mittakaavassa Suomi on erittäin pieni maa, se ei ole koskaan ollut este kehitykselle. Suomalaiset ovat hyvin koulutettuja ja osaavat tehdä arvioita teknologian ja tekniikan kehityksen hyödyistä ja haitoista rationaalisesti. He ovat myös rohkeita halutessaan kokeilla uutta ja etsivät jatkuvasti uusimpia versioita käyttämistään teknologioista.

Tästä voi kertoa myös sen, että suomalaiset ovat ostaneet ahkerasti myös erilaisia virtuaalivaluuttoja ja sijoittaneet rahojaan niihin. Muutkin digitaaliset maksuratkaisut ovat tärkeä osa suomalaista arkea aina mobiilimaksamisesta lähimaksuihin. Tulevaisuudessa Suomi tulee olemaan ensimmäisiä maita, joka poistaa käteisen kokonaan.

Valitettavan usein monissa kehittyvissä maissa yhteiskunnallista keskustelua häiritsevät aatteelliset politisoinnit esimerkiksi uskonnon, kansallisuuden, korruption ja muiden yhteiskunnan ongelmien, kuten työttömyyden ja koulutuksen tason, ympärille. Suomi on tältä osin hyvin mieto ja aatteeton.

Suomalaisten korkean koulutusprosentin, hyvinvointivaltion tuomien etujen, vähäisen korruption ja jopa vähäisen aatteellisuuden takia yhteiskuntaa voidaan viedä eteenpäin tehokkaammin. Yhtä lailla suomalaiset ovat poliittisesti myös ahkeria ja onnistuneita demokratiassaan: jo ruohontason kansalainen voi vaikuttaa poliittisiin päätöksiin kansalaisaloitteilla.

Suomalaiset tietävät myös, että verorahoja käytetään hyvinvointipalvelujen tuottamiseen. Ilmainen koulunkäynti ja terveydenhoito ovat asioita, joista vasta haaveillaan monissa suurmaissa. Ei siis ole ihme, että suomalaiset valitaan vuosi toisensa jälkeen maailman onnellisimmiksi ihmisiksi.

Suomi kannustaa innovaatioihin

Yleensä puhutaan amerikkalaisesta unelmasta, mutta Euroopan kannalta se voisi olla suomalainen unelma. Kuka tahansa Suomessa voi keksiä innovaatioita, patentoida sen ja saada jopa valtion avustusta sen kehitykseen. Yrittäjiä, keksijöitä ja varsinkin teknologian alaa tuetaan valtion taholta.

Sigmund on Unsplash

Suomessa yrittäjyyden haittapuolena on korkeampi verotus kuin monissa muissa maissa. Tästä huolimatta suomalaiset teknologia-alan yritykset ovat onnistuneet näyttämään kyntensä kansainvälisillä markkinoilla ja keräämään miljoonien eurojen liikevaihtoa sekä herättämään kiinnostusta myös isojen toimijoiden riveissä.

Yrityksen perustaminen on melko helppoa tai sen vierellä voidaan myös toimia toiminimellä tai kevytyrityksensä, jotka on tehty helpottamaan yksinäisen osaajan työntekoa. Kevytyrittäjät voivat laskuttaa kausiluontoisesta työstä ilman oikean yrityksen sisältämää stressiä ja paperisotaa sekä prosesseja. Jokaisella vaihtoehdolla on omat hyvät ja huonot puolensa.

Valtio toimii esimerkkinä

Jotta jokin maa voisi kehittyä teknologisesti, se pitää ottaa käyttöön ensimmäiseksi valtion taholta. Suomessa valtio on tässä toiminut kansainvälisesti esimerkillisesti. Infrastruktuurin luominen niin digitaaliselle asioinnille kuin verkostojen kehitykseen on aina valtion käsissä. Suomi sijoittaa tähän suuria summia joka vuosi.

Sähköautojen latausverkoston kehittäminen ja vihreän sähkön tuottaminen ovat tällä hetkellä kehityksen suurimmat avainkysymykset, mutta Suomessa käydään jatkuvasti keskustelua monipuolisesti eri alojen tulevaisuuden näkymistä. On selvää, että tulevaisuudessakin Suomi tulee olemaan maa, jota muut tulevat seuraamaan läheltä etenkin osaamisen ja teknologisten innovaatioiden takia.

Kommentaarid
(Külastatud 189 korda, 1 külastust täna)