Siseinfo: Soome valitsus lõpetab peatselt eriolukorra, käesolev nädal on otsustav

Soome valitsuse poolt eelmisel nädalal avalikustatud exit-kava kohaselt võidakse hakata koroonapiiranguid ja -soovitusi kaotama juba aprillikuus, kui koroona olukord ja vaktsineerimine seda võimaldavad.

Valitsuse plaani kohaselt lõppeb 1. märtsil välja kuulutatud eriolukord juba aprillikuus. Valitsus jälgib jooksvalt olukorda ja eriolukord lõppeb niipea, kui olud seda võimaldavad, vahendab Iltalehti.

Asja kursis olev valitsuse allikas ütles, et praegune areng näitab, et eriolukord võib lõppeda üsna ruttu. Otsustav on käesolev nädal.

Soomes on koroonaga nakatumiste arv olnud viimastel nädalatel languses. Nakatumiste arv on olnud languses kolm nädalat järjest, aga eelmise kevade taset pole veel saavutatud. Möödunud aastal oli 14. nädalal (30.3.-5.4.2020) Soomes 966 koroonaga nakatumist, käesoleval aastal on tase üle 3000.

Käesoleval nädalal piiranguid veel ei kaotata, aga praeguse seisuga avavad söögikohad uksed järgmisel esmaspäeval, 19. aprillil. Suure tõenäosusega söögikohtade sulgemist ei jätkata, ütles valitsuse allikas.

Alles jäävad aga söögikohtade lahtioleku aega ja klientide arvu puudutavad piirangud.

Valitsuse plaani kohaselt lähevad aprillikuus kontaktõppele põhikoolid ja gümnaasiumid-kutsekoolid. Vastavad otsused tehakse piirkonniti. Näiteks Helsingis minnakse põhikoolide lõpuklassides kontaktõppele üle nii, et eri klassid on kordamööda kontakt- ja kaugõppel. Sama mudelit kasutatakse edaspidi ka gümnaasiumides ja kutsekoolides.

Valitsuse kava kohaselt kaotatakse karmid piirangud maikuus, asemele tulevad piirkondlikud piirangud. See tähendab, et lubatakse laste ja noorte grupiviisilised tegevused, samuti avatakse raamatukogud ja muuseumid. Avatakse tööalane reisimine Euroopa Liidu riikidest.

Juunikuus on kavas piiranguid veelgi järk-järgult leevendada. Lubatakse täiskasvanute grupiviisilised tegevused ja teatud üritused, kus osalejate arv on piiratud.

Poikkeusolot päättynevät pian – hallituslähde IL:lle: “Tämä viikko näyttää merkittävästi suuntaa”

Poikkeusolot päättynevät pian, sanoo hallituslähde Iltalehdelle. Hallituksen viime viikolla julkistaman exit-suunnitelman mukaan koronarajoituksia ja suosituksia aletaan purkaa jo huhtikuussa, mikäli epidemiatilanne ja rokotekattavuus kehittyvät Suomessa suotuisasti. Hallituksen tavoiteaikataulun mukaan 1. maaliskuuta todetut poikkeusolot ja sitä kautta myös valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen päättyisivät jo huhtikuussa. Hallitus arvioi tautitilanteen kehittymistä jatkuvasti.

Kommentaarid
(Külastatud 3,954 korda, 1 külastust täna)