Eesti mees aitas Soomes ukrainlasest inimkaubanduse ohvrit, keda sunniti ilma rahata tööle

Soome väljaanne Helsingin Sanomat on võtnud ette inimkaubanduse teema, mis on Soomes laialt levinud, ent mida ei taheta tunnistada ja millega ei taha tegeleda politsei.

Inimkaubandus tähendab näiteks seda, kui inimene meelitatakse Soome ja sunnitakse ilma rahata tööle. Üks sellistest ohvritest oli ukraina mees Viktor Podolianchuk, kes töötas Soome ehitusfirmas katusepanijana. Kui tema tööluba läbi sai, siis ei makstud talle enam palka, kuigi ta olid pikad päevad tööl. Mees ei suutnud omale enam elamist üürida ja ta oli sunnitud elama haagissuvilas, mille katus sadas läbi ja kus oli külm.

Ukrainlase lugu kulmineerus sellega, et tööandja süüdistas teda varguses, kuigi mees oli asjad viinud lattu, nii nagu talle oli öeldud. Politsei aga ei viitsinud seda uurida. Ehitusfirma oli mehele töö eest võlgu 14 000 eurot.

Podolianchukil oli mitmeid tunnistajaid, üks neist eestlane Rolf Räis. Räis abistas Podolianchuki, laenates talle raha toidu ja rõivaste ostmiseks. Räisil endal oli olnud samuti probleem tööandjaga, 2018. aastal mõistis kohus tööandjalt Räisi kasuks välja 50 000 eurot, seda nii saamata jäänud palga kui töösuhte lõpetamise eest.

Podolianchuki advokaadi kirjavahetusest politseiga tuleb välja, et politsei ei usalda ukrainlasi, seetõttu ei uuritud inimkaubanduse teemat. Asjaga tegeles Salo politsei, kuna ettevõte oli seal registreeritud. Politsei põhjendas asja uurimata jätmist muu hulgas sellega, et ettevõtja kahjunõuded töötaja vastu ületavad saamata jäänud palgasumma.

Ühtlasi lootis politsei selle peale, et nii ukrainlane kui tema tunnistajad saadetakse Soomest välja ja sellega asi laheneb.

Tööandja eitas Podolianchukile palga maksmata jätmist. Ta ütles, et ukrainlane pidi tegema „natuke tööd”, kuni ootab tööluba. Töö eest oli kavas maksta kohe, kui tööluba käes on. Ta eitas, et võttis ära Podolianchuki passi ja et oleks ukrainlast ähvardanud.

Podolianchukile mõistis kohus 2017. aastal tingimisi 1-aastase vanglakaristuse ja ta pidi tööandjale hüvitama tekitatud kahju summas 38 000 eurot. Sel ajal oli inimkaubanduse uurimine ikka veel pooleli. Podolianchuki kuulati üle kui kahtlusalust, sest ta oli teinud tööd ilma tööviisata. Podolianchuk ütles, et politsei ei uurinud üldse inimkaubanduse asja, vaid küsitles teda ilma loata töö tegemise teemal. Podolianchuk oli nii nördinud, et andis intervjuu väljaandele Suomen Kuvalehti.

Ringkonnakohtu otsus tuli 2018. aasta suvel ja Podolianchuk mõisteti õigeks. Varastatuks väidetud liistud olid olnud kogu aeg olemas ja nähtaval ettevõtte lao territooriumil. Kuivõrd politsei keeldus asja uurimisest, läks ukrainlase töökaaslane, eestlane Räis ise kohale ja pildistas neid liistusid. Lõpuks oli politsei sunnitud kohale minema ja nende liistude olemasolu fikseerima.

Ringkonnakohus küsis oma otsuses muu hulgas, miks pidi tööluba ootav Podolianchuk võtma riski ja varastama peaaegu väärtusetut vanametalli.

Politsei otsus inimkaubanduse osas tuli enam kui 2 aastat peale kuriteoteate edastamist. Politsei hinnangul polnud Podolianchuk nii kehvas olukorras, et oleks alust kahtlustada inimkaubanduse kuritegu. Sellega uurimine lõpetati. Uurimise andmetest tuleb välja, et ühtegi Podolianchuki tunnistajat üle ei kuulatud ja politsei polnud tegelikkuses inimese ärakasutamist uurinudki.

Podolianchuk esitas selle peale uue kuriteoteate. Politsei uurimist ei alustanud. Podolianchuk võttis uue advokaadi ja tegi uue kuriteoteate. Seal olid toodud mitmed tunnistajad ja tõendid. Avaldus tehti Lääne-Uusimaa politseile, aga sealt saadeti asi edasi Salosse.

Podolianchuk taotles hüvitist ka tsiviilkorras. 2019. aasta detsembri otsusega pidi ehitusfirma hüvitama talle  ligi 60 000 eurot palgaraha ja hüvitisi töösuhte ebaseadusliku lõpetamise ja diskrimineerimise eest. Ettevõte aga lasti pankrotti. Ettevõtja jätkas tegevust teise ettevõtte kaudu. Viimase aruande kohaselt oli ettevõtte käive miljon eurot ja kasum 350 000 eurot. Podolianchuk on saanud raha palga garantiifondist, aga mitte pankrotipesast. Podolianchuki väitel ei aja ta asjas taga raha, vaid tahab, et teda koheldaks võrdselt teistega. Podolianchuk töötab jätkuvalt katusepanijana ja tahab ka naise ning lapse Soome tuua, kui saab pikema elamisloa.

Praegu on politsei uuesti alustanud inimkaubanduse uurimist. Juhtunust on möödas 4 aastat. Olen kindel, et asi lõpetatakse jälle ära, lausub Podolianchuk.

Podolianchuki juhtum pole Soomes mingi erand, vaid pigem norm. Asju uuritakse nii pikalt, et need jõuavad aeguda. Paljudel juhtudel pole võimalik leida enam tunnistajaid, nii et süüdistust ei saa kohtuse viia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,800 korda, 1 külastust täna)