Soomest kaob Neegrisaar

Soomes on otsustatud ümber nimetada riigi idaosas Joensuu ligidal asuv Neegrisaar (Neekerisaari).

Keelekeskus Kotus andis teada, et tegemist on üksikjuhtumiga. Kotuse eesmärk on hea ja austava keelekasutuse edendamine. Selle kohaselt ei tohi ametivõimud kasutada rassistlikke väljendeid, seisab selgituses.

Kotuse hinnangul lähevad kohanimed käibesse, kui need kusagil esinevad. Kaardile kantud nime kasutatakse ja seetõttu võivad rassistlikud väljendid levima hakata.

Kotus märgib, et sõna neeger on selgelt halvustav ja vale, mistõttu on sellise nime kaotamine õigustatud. Kotus suhtles sel teemal Maa-ametiga, mis tegi vastava otsuse. Kotus on muutnud asjas meelt, sest veel eelmisel sügisel oldi nimemuutuse vastu.

Saar sai nime ajakirjanike liidu liikmetelt 1930ndatel aastatel, kui nad panid oma suvituskohale nime. Nimi tuli sellest, et ajakirjanikke kutsuti leheneegriteks. See nimetus tuli omakorda sellest, et ajalehe tegijatel olid näod ja käed trükivärviga koos.

Saarele pannakse nüüd uus nimi Seppänen, mida on kasutatud varemgi.

Kommentaarid
(Külastatud 2,664 korda, 1 külastust täna)