Uus nähtus Soome kuritegelikus maailmas: Eesti kurjategijad veavad sisse nn tankiste

Eesti kurjategijad on vedanud Soome sadu inimesi, kelle isikuandmeid kasutatakse ära veebipettuste toimepanemisel. Pettustega teenitakse igal aastal miljoneid eurosid.

Helsingi politsei puutus selliste tankistide kaudu toime pandud pettustega esimest korda kokku kolm aastat tagasi. Tegemist on organiseeritud rahvusvahelise kuritegevusega, vahendab Yle.

Politsei info kohaselt on need kurjategijad hästi varjatud. Nad ei raja Soome klubisid ega paista kusagilt välja. Nad hoiavad hästi madalat profiilii ja see on neil õnnestunud. Praegu pole selge, kas selle taga on üks või mitu grupeeringut. Tankiste on sadu ja neid tuuakse sisse iga nädal.

Organisaatorid on ise kaugel eemal, kas Hispaanias või Lõuna-Ameerikas. Eestis on vahemehed ja Soomes korraldavad asju kohalikud ülemused, kes tunnevad Soome olusid. Tankistideks värvatakse Eesti ja teiste Balti riikide kodanikke võltsitud töölepingutega. Selliseid nn töötajaid on raske eristada tavalistest ausatest Soome tulijatest.

Neid tankiste abistavad ja juhivad kohalikud ülemused. Tankistid registreerivad end Soomes kui Euroopa Liidu kodanikud ja nad saavad Soome isikukoodi. Pärast seda avavad nad pangakontod ja võtavad välja pangakoodid mitmest eri pangast.

Isikukood ja pangakoodid on vahendid, millega võib teha mida iganes. Isikukoodid ja pangakoodid antakse edasi kohalikele ülemustele. Pärast seda naasevad tankisid oma kodumaale. Kohalikud ülemused panevad neid koode kasutates toime eri pettusi, võtavad kiirlaenu ja tellivad kaupa, mille eest pole kavatsustki maksta. Nad asutavad fiktiivseid ettevõtteid.

Tankistide nimel renditakse kortereid, mida üüritakse edasi või kasutatakse kuritegelikul otstarbel näiteks narkootikumide hoidmiseks. Soome aadress lihtsustab veebipettuste tegemist. Ühes ja samas korteris võib olla registreeritud kümmekond inimest, aga tegelikkuses ei pruugi seal kedagi elada ja üürid jäetakse maksmata.

Ühe sellise tankisti abil on võimalik teenida lausa sadu tuhandeid eurosid tulu. Kohalikel ülemustel võivad olla kasutusel kümnete või isegi sadade tankistide isiku- ja pangakoodid. Tankistidest puudust ei ole, sest Soomes krediidivõimekuse kaotamine pole neile mingi probleem ja nad ei pruugi teadagi, mille kõige jaoks nende andmeid kasutatakse.

Tegemist on põhjatu kaevuga ja uusi selliseid tankiste tuleb kogu aeg peale. Tankiste meelitatakse sadade või isegi tuhande euroga, olenevalt olukorrast. Miljoneid sisse toonud kuriteod tulevad välja alles tüki aja pärast ja organisaatorid ei tule kunagi välja.

Helsingi politsei on viimasel ajal uurinud ja paljastanud mitmeid selliseid juhtumeid. Mitmeid juhtumeid on suudetud ära hoida. Vahele on enamasti jäänud tankistid. Neid on kuulatud üle nende kodumaal läbi rahvusvaheliste õigusabitaotluste. Soomes on kätte saadud ka kohalikke ülemusi, aga kaugemale pole jõutud. Need, kes põhitulu teenivad, pole ise Soomes ja pole teada, kus nad tegutsevad. Nad on pärit Eestist, aga nad ei pruugi olla ise Eestis.

Helsingi kohtus algab esmaspäeval protsess, kus soome meest süüdistatakse suures rahvusvahelises petuskeemis, milles on kasutatud välismaalastele tehtud isikukoode ja pangakontosid. Asja uuris keskkriminaalpolitsei.

Pettusi pannakse toime ka ettevõtete andmeid kasutades. Kuritegelik grupeering „röövib” firma identiteedi ehk siis teeb firma nimega e-posti aadressi. Sellest liba-aadressilt saadetakse taotlusi erinevate kallite masinate ja seadmete tellimiseks. Kontaktnumbriks pannakse mõni kõnekaardi number. Selliste pettuste ohvriks on viimasel ajal langenud tööriistalaenutused ja ehitusseadmete müüjad. Tankistid võtavad seadmed välja võltsitud volikirja alusel või palutakse seadmed toimetada ehitusobjektile. Kui kurjategijad saavad seadmed kätte, viiakse need edasi välismaale.

Soome ettevõtted saavad pettusest teada enamasti liiga hilja, nii et kallis masin polegi seal, kus ta arvatakse olevat, vaid juba teel üle Soome lahe. Liiklus on nii tihe, et politsei ei saa alati jaole, kui tuleb teade, et masinat on nähtud Helsingi sadamas.

Selliste kuritegude puhul on jutt kümnetest tuhandetest eurodest. Enamasti renditakse tõstukeid, laadureid ja ekskavaatoreid. Vale e-posti aadressiga saab tellida ettevõtte nimele kalleid asju, näiteks autosid. Nendega võib sõita kuu aega, enne kui nende vastu huvi tundma hakatakse. Kurjategijad võivad luua ettevõtetele ka liba-kodulehed. Selliseid ettevõtete nimel pettusi panevad toime ka Soome organiseerunud kurjategijad.

Ametkonnad teevad kõik endast oleneva, et selliseid kuritegusid ära hoida, seetõttu tehakse tihedat koostööd pankade, registriosakondade (maistraatti), Patendi- ja registriameti, politsei ja ettevõtete vahel. Ettevõte ei pruugi ühe tellimuse põhjal teada, et ühe ja sama aadressi taga on kümnete või isegi sadade inimeste andmetega toimetav petuskeem. Samuti on oluline pankadevaheline infovahetus. Tavalisel palgasaajal pole kontosid avatud eri pankades. Soomes planeeritavast krediidiregistrist oleks samuti abi. See on koht, kust laenuandjad saavad teada isikute kõik laenud ja info sissetulekute kohta. Kui laenuandja näeb, et samale isikule või ettevõttele on antud samal nädalal laenu kümnest eri kohast, siis see võib panna laenu andmisest loobuma.

Rikosmaailmaan juurtui uusi ilmiö: Virolaiset ammattirikolliset junailevat “muuleja” Baltiasta Suomeen – tuloksena miljoonavahingot nettipetoksilla

Virolaiset rikolliset ovat tuoneet Suomeen satoja ihmisiä, joiden henkilöllisyyksiä käytetään petoksissa. Virolaiset ammattirikolliset ovat saaneet Suomessa vahvan jalansijan uusilla kekseliäillä tavoilla. He tienaavat vuosittain miljoonia euroja erilaisilla petoksilla, joita tehdään netissä ja sähköistä asiointia käyttäen. Virolaiset rikolliset tuovat Suomeen henkilöitä, joiden hankkimia henkilö- ja pankkitunnuksia he käyttävät rikosten tehtailuun.

Kommentaarid
(Külastatud 8,668 korda, 1 külastust täna)