KUUM: Teadalased avastasid inimese immuunsüsteemist omaduse, mis tapab kõik vähirakud

Viimasel ajal on tehtud edusamme vähivastases immunoloogias. Möödunud nädalal oli juttu Soome ja USA teadustööst, kus organismi enda immuunsüsteem pandi hävitama ajukasvaja rakke. Varem peeti seda võimatuks, kuna organism kaitseb aju isegi enda immuunsüsteemi eest.

Nüüd aga edastas Inglise Cardiffi ülikooli teadlaste grupp ajakirjas Nature Immunology võimalusest hävitada kõik vähirakud.

Teadlased kloonisid inimese verest teatud tüüpi T-rakke ehk tapjarakke, mis laborikatsetes olid võimelised tegema kindlaks kõik vähirakud ja need hävitama, nii et terved rakud jäid alles. Selliseid tapjarakke on kasutatud ka varem, aga seni on need töötanud ainult teatud vähitüüpide nagu leukeemia puhul. Nüüd uuritud uus rakk on võimeline hävitama kõik vähirakud.

On võimalik, et selle meetodiga on võimalik ravida terveks kõik vähihaiged, ütles professor Andrew Sewell intervjuus BBC-le. Avastus põhineb molekulil mr1, milliseid leidub organismi igas rakus. Organismi tapjarakkudest leiti omadus, mis sobitub selle molekuliga nagu võti lukuauku. Hävitatakse ainult vähirakud ning terved rakud jäävad puutumata.

Testides hävitas mr1T tapjarakk kopsuvähi, melanoomi, leukeemia, jämesoolevähi, rinnavähi, eesnäärmevähi, luuvähi ja munasarjavähi rakud. Tapjarakk klammerdub vähirakkude külge nende erineva ainevahetuse tõttu. See ei puudutanud terveid ega muul moel haigeid või põletikulisi rakke.

Pärast seda, kui tapjarakkude toime oli kindlaks tehtud laboris rakukultuuridel, katsetatati seda leukeemiat põdevate hiirte peal. Hiirtele siirdatud tapjarakud hävitasid vähirakud peaaegu täielikult ära, nii et vähk enam edasi ei arenenud.

See avastus võib olla läbimurdeline inimeste vähiravi väljatöötamisel. Sarnane ravi on leukeemia jaoks juba olemas, aga nüüd saaks seda edasi arendada ka teistele vähitüüpidele. Leukeemiat ravitakse praegu äärmuslikel juhtudel nn car-T rakuteraapiaga. Selle käigus kogutakse organismi enda T-rakke, mida muundatakse geneetiliselt nii, et need tuvastavad leukeemia rakud ja hävitavad need. Neid tapjarakke paljundatakse laboris ja viiakse tagasi inimese organismi.

Car-T ravi on proovitud ka Soomes, aga see on praegu väga kallis ja sel võib olla palju kõrvalmõjusid. Seda proovitakse siis, kui miski muu enam ei aita, vahendab Helsingin Sanomat.

Uue vähiravi tulemused on paljulubavad, aga seda on seni katsetatud vaid laboris ja hiirtel ning läheb veel aega, enne kui seda saab kasutada inimeste peal. Samas on see väga oluline avastus.

Genome-wide CRISPR-Cas9 screening reveals ubiquitous T cell cancer targeting via the monomorphic MHC class I-related protein MR1

Identifying selective tumor-associated molecules that can act as targets for T cells is a major goal of immunotherapy. Sewell and colleagues demonstrate that the nonclassical MHC molecule MR1 is expressed on a wide variety of cancer types and can be targeted by conventional T cells.

Kommentaarid
(Külastatud 4,830 korda, 1 külastust täna)