Soome lastekaitse: lapsed võetakse ära vaid väga vähestelt, kelle kohta on esitatud kaebus

Seoses 27-aastase Soome blogija Salla kirjutisega, kus ta räägib tema ja laste kohta tehtud kaebusest lastekaitsele, on hakatud laiemalt rääkima lastekaitse tegevusest ja pahatahtlikest kaebustest. Soomes on väga levinud vanemate peale kaebamine ning lastekaitse tegevusest on jäänud mulje, et kaebuse peale võetakse lapsed ära.

Salla puhul näiteks kaevati, et ta kasutab narkootikume, mis oli täielik väljamõeldis. Tegemist oli ilmselt pahatahtliku kaebusega, mille eesmärk oli inimesele halba teha. Noor ema kartis, et talt võidakse lapsed ära võtta. Õnneks seda ei juhtunud, aga lastekaitse võttis temaga ühendust.

Soomes on olnud mitmeid juhtumeid, kus lapsevanemate peale on esitatud valekaebusi ja selle alusel on lapsevanemad antud lausa kohtu alla. Soome lastekaitsjad ise räägivad nüüd, et tegelikkuses võetakse kaebuste peale ära väga vähe lapsi, vaid 5 protsendil juhtumitest, vahendab MTV.

Lastekaitse asjatundjad märgivad, et seadus näeb ette võimaluse vanemate peale kaevata ning ametnikel on õigus neid kaebusi menetleda. Nende menetluste tulemusel tehakse otsused. kaebuste põhjal automaatselt menetlust ei alustata.

Soomes on viimase aastakümne jooksul liigutud lastekaitses ennetavate meetmete poole ja see on andnud häid tulemusi. See ennetav tegevus on suurendanud ka kaebuste hulka.

Lastekaitsega on seotud ka palju müüte. Näiteks kardavad inimesed, et kaebuse peale võidakse lapsed kohe ära võtta. Tegelikkuses juhtub seda harva. 2017. aasta kõige värskemad andmed näitavad, et vaid 5 protsendil juhtudel võetakse kaebuse peale lapsed kohe vanemate juurest ära. Enamus lastekaitse tööst on siiski perede toetamine ja nendega koos tegutsemine. Lastekaitsjad ise soovitavad vanematel võimalikult vara võtta ühendust perenõuandlaga.

Kommentaarid
(Külastatud 1,193 korda, 1 külastust täna)