KARM: Soomes tehti lastekaitsele teade, kui ema käis poes ja oli väsinud

27-aastane kolme lapse ema Salla kirjutab oma blogis Sallaoona, kuidas tema pere kohta edastati lastekaitsele teade selle kohta, et ta käis lastega poes ja nägi kurnatud välja.

Inimene, kes lastekaitsele teatas, oli öelnud, et Salla tundus väsinud ja et ta kasutab uimastavaid aineid. Salla kirjutab aga selle peale, et talle meeldib käia poes koos lastega, kuigi see võib olla tüütu.

Läinud teisipäevane poeskäik oli Salla väitel üsna tavaline. Neljapäeval aga võtsid temaga ühendust lastekaitse ametnikud ning teatasid kaebuse kohta. Kaebaja oli öelnud, et naine nägi välja väsinud, kurnatud ja kasutab ilmselt narkootikume. Teataja väitel lapsi poes käimise ajal survestati, ähvardati ja tehti negatiivseid märkusi, samuti oli vanemat last alandatud kommivarguse pärast.

Salla kirjutab selle peale, et see tüüp oli siis peret teraselt jälginud alates poe kassadest kuni auto juurde välja. Naine kuulas lastekaitse juttu ja ei uskunud oma kõrvu. Tema väitel oli neil üks tavaline poeskäik, kaubareis, seda kõige sinna juurde kuuluvaga – on olnud palju hullemaid poeskäike.

Salla kirjutab, et teda paneb imestama, et keegi peab väikeste laste vanemate väsimust imelikuks. Lastekaitse töötaja oli asja kohta sama meelt, aga kontrollis üle, et Salla saab lähedastelt või mujalt vajadusel lastega seoses abi.

Salla ütles MTV uudistele, et ta ei usu, et kaebuse taga oli mure laste pärast, seal pidi olema midagi muud. Tema väitel oleks võinud inimene abi pakkuda, kui nägi, et laste ema on väsinud. Või oleks võinud helistada politseisse, kui nägi, et keegi on narkootikume tarvitanud. Või kuidas välimuse põhjal selliseid asju tuvastatakse, imestab Salla.

Salla arvab, et lastekaitse teate taga on soov peret kiusata. Ta peab võimalikuks, et teataja oli tuttav inimene. Tema lapsed tohivad olla lärmakad ja ilmselt see kellelegi ei meeldinud. Või on mõni inimene lihtsalt irdunud reaalsusest, et ei tea, kuidas lastega asjad käivad.

Salla tunnistas, et ametniku poolne ühenduse võtmine polnud iseenesest halb. Lastega perede teenuste ümber on teatud negatiivne stigma, mida oleks hea murda. Tema pere on olnud pikka aega perenõuandla klient, kust on saadud nõuandeid ja abi. Kõik see on aidanud Sallat lapsevanemana arendada.

Pärast juhtumi kirjapanekut on Salla saanud palju tagasisidet sarnaste juhtumite kohta. Inimesed kirjutavad, et nende kohta on tehtud alusetuid kaebusi lastekaitsele imetamise, ära tegemata lapsevoodi ning koeraga magamise pärast.

Kolme lapse emana soovib Salla, et selliseid rutiinseid asju nagu poeskäike ei demoniseeritaks, kuna kõigi jaoks pole need koormavad. Lisaks soovib Salla, et lapsevanemaid ei sunnitaks teineteisega võistlema. Ka pere abistamine peaks olema selline, et see ei tunduks kiusamisena.

Tõsi, igapäevases elus on palju väljakutseid ja väsitavat tegevust, aga seda enam peaks olema inimeste vahel rohkem heatahtlikkust.

Kommentaarid
(Külastatud 2,135 korda, 1 külastust täna)