Eesti tantsuõpetaja Jane, kes soomlastelt õppust võttis, valis abistatud enesetapu ja on arvatavalt juba manalateel

Rakvere ligidal Vinni vallas aastaid tantsuõpetajana tegutsenud Jane haigestus paar aastat tagasi parandamatusse haigusesse ning valis abistatud enesetapu selleks, et mitte jääda koormaks oma lähedaste õlgadele.

Jane rääkis oma viimases intervjuus Soome väljaandele Iltalehti, et õppis tantsu vallas palju Soome eeskujudelt nagu Tuija Rinne, Heli Turunen, Saara Soikkeli, Sirkke Seppänen ja Outi of Cairo.

47-aastane Jane pidas märtsi keskel kohalikus kultuurimajas lahkumispeo, kus esines naise lemmiklaulja Lauri Saatpalu. Peo tulud annetati Janno Puusepa fondile, mis toetab puudustkannatavaid raskelt haigeid inimesi ja kust Jane ise toetust sai.

Jane rääkis, et peo korraldasid tema tantsu valdkonna õpilased, sõbrad ja kolleegid tänutäheks selle eest, mida ta ise on teistele andnud.

Iltalehtile intervjuud andes pakkis Jane oma asju reisiks Šveitsi, kus talle korraldatakse abistatud enesetapp. Jane rõhutas, et tegemist pole eutanaasia, vaid abistatud enesetapuga. Käesoleva intervjuu ilmumise ajal on Jane arvatavalt juba manalateel. Jane ise täpset lahkumise kuupäeva ei avaldanud.

Jane põdes ravimatut haigust ALS, mis on närvhaigus ja muudab inimese vähehaaval liikumatuks. Möödunud aasta lõpus tehti Janele pimesoolelõikus ja pärast seda hakkas tervis kiiresti halvenema.

Otsuse enesetapuks oli naine teinud juba enne lõpliku diagnoosi saamist ja seda ta ei kahetse. Ta põhjendab seda asjaoluga, et keegi ei taha siia ilma jääda täiesti abituks teistele inimestele koormaks. Jane rääkis, et soovis elada täisväärtuslikult kuni lõpuni. Ta on rahul sellega, et on saanud elada hea elu ja on saanud juhtida rohkem tähelepanu oma haigusele. Tegemist on harvaesineva haigusega, mille kohta Eestis suurt midagi ei teata.

Jane jaoks oli haigus eriti traagiline seetõttu, et keha oli tantsimise puhul tema töövahend. Nüüd oli aga Jane olnud juba pikalt ratastoolis ja vajas abi kõigi toimingute tegemisel. Tal oli oma isiklik abiline ja lisaks abistasid teda lähedased.

Jane vajas viimaks abi juba meikimisel, mis oli tema jaoks väga oluline, kuna tahtis alati hea välja näha. See näitas Jane väitel lugupidamist teiste vastu.

Janel on neli last, kellest üks käib veel koolis. Ühel tütrel on juba endal laps. Pereliikmed suhtusid Jane otsusesse mõistvalt. Jane rääkis neile sellest pikalt ette, nii et nad on saanud mõttega harjuda. Keegi ei suutnud Janet panna meelt muutma, mille üle ta oli õnnelik. Elul on algus ja lõpp ning Jane lõpp on käes.

Eesti on tuntud selle poolest, et sotsiaaltoetused hoitakse minimaalsed, mistõttu saavad raskelt haiged inimesed loota vaid hea õnne peale. Jane sai riigilt toetust 400 eurot kuus ja see oli tema ainus sissetulek. Jane kiitis koduvalda, kes korraldas talle abilise ja tasuta transpordi.

Jane haigestudes muutus pere majanduslik olukord väga raskeks ja ta poleks hakkama saanud ilma sõprade abita. Jane haigestus suhteliselt noorelt, nii et tal ei jõudnud tekkida eriti säästusid. ALS-i põdevate inimeste olukorda parandavad regulaarne füsioteraapia ja massaaž, aga Eesti haigekassa sellist võimalust Jane jaoks ei leidnud. Janet abistas mõnevõrra Janno Puusepa fond.

Šveitsi enesetappu soooritama sõitis Jane annetajate raha eest. Talle korraldati korjandus, millega koguti ligi 30 000 eurot. Jane jättis sellest enda jaoks vajamineva ja annetas ülejäänud 22 000 eurot Janno Puusepa fondile.

Janet on kritiseerinud paljud inimesed, kes peavad end kristlasteks, aga mitte keegi neist ei pakkunud Janele abi. Näiteks oleks võinud tulla kasvõi lund lükkama.  Ühtlasi rõhutas Jane, et eutanaasia ja abistatud enesetapp on kaks täiesti eri asja. Abistatud enesetapu puhul korraldab inimene algusest lõpuni kõik ise, kas siis nupule või süstlale vajutades. Jane sõnul pole selles midagi vaieldavat, kuna tegemist pole tapmise, vaid enesetapuga. Jane ütles, et teeb seda täie teadmise juures ning teda on toetanud ka meedikud.

Jane oli oma viimastel eluäpevadel õnnelik selle üle, et suutis midagi ära teha selle haiguse – ALS-i – suhtes tähelepanu äratamiseks. Ta tundis, et ei haigestunud ilmaasjata. Tänu Janele avati internetis eesti keeles ALS-i teemaline lehekülg.

Abistatud enesetapp on lubatud Soomeski, kuna enesetapp pole seadusevastane. Euroopas ja terves maailmas tuntuim abistatud enesetapu kliinik on Šveitsis asuv Dignitas, mis asutati 1998. aastal.

IL tapasi virolaisen Janen, 47, joka hyvästeli lapsensa, piti suuret juhlat ja valitsi avustetun itsemurhan – tätä lukiessasi hän on ehkä jo kuollut

Jane Paberit sairastui parantumattomaan ALS-sairauteen, joka tekee ihmisestä vähitellen liikuntakyvyttömän. Hän ei halunnut jäädä avuttomaksi ja muille taakaksi, vaan valitsi avustetun itsemurhan. Rahat Janen itsemurhaan kerättiin Virossa kansalaiskeräyksellä. Jane Paberitin jäähyväisjuhla paikallisessa kulttuuritalossa maaliskuun puolivälissä olivat tunnelmaltaan lämpimät ja hauskatkin etenkin kun ottaa huomioon, että juhlan keskipisteen kuolemaan oli aikaa vain pari viikkoa, jos sitäkään.

Kommentaarid
(Külastatud 4,211 korda, 1 külastust täna)