Raadiolubade konkursil osales raadioasjatundjana noor jurist Mati Kaalep

Eesti meediaringkondades on juba mitu kuud taga otsitud raadioasjatundjat, kes töötas kultuuriministeeriumi juures välja raadiolubade konkursi tingimused, mille alusel Tehnilise Järelvalve Amet korraldas konkursi ja valis välja raadiolubade saajad.

Kultuuriministeerium ei ole ametlikult raadioasjatundja nime avalikustanud. Tartu Ülikooli raadioõppejõule Urmas Loidile saadetud kirjas viitas ministeerium asjaolule, et nime avalikustamine võib „oluliselt kahjustada andmesubjekti eraelu puutumatust”.

Tegelikkuses on aga asjatundja nimi juba varem välja öeldud. Nimelt 6. märtsil Tallinnas toimunud raadiolubade konkursi komisjoni koosolekul. Koosoleku protokollist võib välja lugeda, et Urmas Loit küsis, kes tegeles Kultuuriministeeriumis konkursi kõrvaltingimuste väljatöötamisega ning Kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõunik Mati Kaalep vastas, et see oli tema. Lisaks tegid omalt poolt ettepanekuid kultuuriminister Indrek Saar ja ministri nõunikud. Ministri nõunikud on Silver Meikar ja Maris Sild, lisaks Euroopa asjade nõunik Heili Jõe.

Kaalep oli ise ka raadiolubade konkursi komisjoni liige, ehk siis osales sobivate kandidaatide välja valimisel vastavalt tema enda poolt välja töötatud tingimustele.

Mati Kaalep töötas enne Kultuuriministeeriumi tööle asumist Paul Varuli advokaadibüroos advokaadi abi ametikohal. Kultuuriministeeriumi kodulehel ilmunud usutluses tutvustab ta end kui noort IT-huvilist juristi, kes mängib vabal ajal jalgpalli. 28-aastane Kaalep märgib, et viib end alles kurssi ministeeriumi audiovisuaalse valdkonnaga, kus ta alates 2016. aasta veebruarist tööle asus.

Usutlusest tuleb välja, et varem tehnoloogia valdkonna juristina töötanud Kaalep võeti ministeeriumisse tööle arvestades Eesti eesistumist Euroopa Liidus ja seda, et ELis on väljatöötamisel uus audiovisuaalmeedia teenuste direktiiv. Eesti üks ülesandeid on eesistumise ajal selle direktiivi uuendamine. Põhiliselt puudutab uuendamine nõudevideote ja vihakõne regulatsiooni, kuna need on praegu aktuaalsed teemad.

Advokaadibüroos tegeles Mati Kaalep põhiliselt autoriõigustega seotud küsimustega.

Kommentaarid
(Külastatud 922 korda, 1 külastust täna)