Jõhker tagaajamine Helsingi ja Espoo tänavatel

Veebis on üleval video, kus on näha, kuidas 2016. aasta 29. juunil aetakse mööda Espoo ja Helsingi tänavaid taga kiirust ületanud mootorratast. Närvikõdi tekitav ja politseiseriaalides toimuvaga sarnanev tagajamine, mille video on üleval juutuubis, kestis kokku ligi paarkümmend minutit.

Tagaajamine algab videos umbes 10. minuti juures.

Tagaajamises osalesid Espoo politseinikud, kes olid Länsiväylal Westendi ristmiku juurest kiirust mõõtmas ja märkasid, et 80 km/h alas kihutas neist mööda mootorratas Suzuki Intruder 1800 kiirusega 144 km/h. Mootoratta peal oli lisaks juhile naissoost kaassõitja.

Esialgu andis mootorrattur märku, et peatub tee ääres. Siis aga kiirendas järsku ja sõitis Länsiväylä pealt Lauttasaari ristmikul minema. Lauttasaaris järgnes hirmus tagaajamine, ainult tulistamine veel puudus. Katajaharjuntiel sõideti koguni majade vahele.

Sõit järgnes Luoteisväyläl ja Lahnalahdentiel, kus mootorrattad sõitsid suurel kiirusel mööda jalakäijatest ja jalgratturitest. Siis sõideti uuesti Länsiväyläle ja Espoo poole. Kiirus oli kuni 188 km/h.

Tagaajamine jätkus Espoo tänavatel ja lõppes Finnoontiel talumajade juures põllul. Mootorratas oli sunnitud sõitma sinna, kuna politsei oli tee kinni pannud. Tagaistmel olnud naine kukkus maha, aga juht püüdis veel plehku pista.

Videos on näha, kuidas kitsastel tänavatel 30 km/h piirangualas kihutatakse kiirusega üle 100 km/h, sõidetakse punase tulega ristmikule ja tekitatakse kümneid liiklusohtlikke olukordi.

Põgenenud mootorratta juhiks osutus 1980. aastal sündinud mees, kes on varemgi kuritegusid toime pannud, vahendab Helsingin Sanomat. Raskeim kuritegu on 2002. aastal Kiuruvesil toimunud tapmine, lisaks sellele on registreeritud teise mehe jahipüssist jalga tulistamine 2014. aastal.

Politsei eest põgenemise ja muude möödunud aastal toime pandud kuritegude eest mõisteti mehele tänavu 17. jaanuaril ühe aasta ja 11 kuu pikkune reaalne vanglakaristus. Selle sees on karistus mehe endise abikaasa ja eelkooliealiste laste kehalise väärkohtlemise ning ebaseadusliku tulistamise eest. Mees oli mootorrattaga põgenedes amfetamiini ja metamfetamiini mõju all. Lisaks muule oli ta kandmas tingimisi karistust.

Mees ise võttis kohtus politsei eest põgenemise omaks, aga väitis, et tarvitas narkootikume alles pärast seda. Kohus mehe juttu ei uskunud, kuna ta võeti kinni kohe põgenemise järel.

Lisaks mõisteti mehelt välja tagaajamise käigus viga saanud mootorratta eest hüvitis summas 1500 eurot ja Länsiväyläle pudenenud asjade eest 498 eurot.

Süüalune on kohtu otsuse juba edasi kaevanud.

Uskomaton takaa-ajo pitkin teitä ja takapihoja tallentui videolle – poliisi jahtasi moottoripyöräilijää halki Espoon ja Helsingin

Espoon poliisit olivat pitämässä ylinopeusratsiaa Westendin liittymän kohdalla Länsiväylällä, kun Helsingin suuntaan vievillä kaistoilla singahti ohi moottoripyörä. Nopeutta oli tutkan mukaan 144 kilometriä tunnissa 80 kilometrin rajoitusalueella, ja kuskin lisäksi moottoripyörän selässä istui matkustaja. Tästä keskiviikkona 29. kesäkuuta 2016 tapahtuneesta tilanteesta alkoi vauhdikas, vaarallinen ja harvinaisen pitkä takaa-ajo, jonka poliisimoottoripyörän keulassa ollut videokamera tallensi kokonaisuudessaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,023 korda, 1 külastust täna)