Venemaa täiendab maksutõusuga veelgi sõjakassat

Venemaa parlamendi alamkoda riigiduuma kiitis täna kolmapäeval, 10. juulil heaks president Vladimir Putini maksureformi. Asjast annavad muu hulgas teada riiklik uudisteagentuur TASS ja Kremlist sõltumatu Meduza.

Seadusega kehtestab Venemaa 2025. aasta algusest astmelise tulumaksu, mis mõjutab üle 200 000 rubla (umbes 2000 eurot) kuus teenijaid.

Seni on Venemaal kehtinud kõigile ühtlane 13-protsendiline tulumaks. Duumas kinnitatud seadusega kehtestatakse viieastmeline skaala, kus kõrgeim maksuklass on 22 protsenti. Kasv on praeguse sajandi suurim Venemaal.

Muudatused tõstavad maksusummat umbes 27 miljardit eurot aastas. Seadus puudutab umbes kahte miljonit Venemaa palgatöötajat. Erandid tehakse Ukraina sõjas osalenud sõduritele ja nende peredele, aga ka lasterikastele peredele.

Lisaks tõuseb ettevõtte tulumaksu määr 20 protsendilt 25 protsendile, mis toob Venemaa rahandusministeeriumi hinnangul 2025. aastal eelarvesse ligikaudu 16,7 miljardit eurot ja 2030. aastaks kokku 115 miljardit eurot.

Putin põhjendas maksureformi vajalikkust juba veebruari lõpus parlamendis peetud kõnes.

Reform on ülioluline, et rahastada Venemaa peagi 900 päeva kestvat sõda Ukrainas, ütles Vene majandusteadlane Aleksandr Issakov USA väljaandele Bloomberg.

Maksureform peaks vähendama ka kapitali väljavoolu Venemaalt ehk oligarhide ja teiste jõukate venelaste raha viimist välismaale.

Kommentaarid
(Külastatud 405 korda, 1 külastust täna)