USA suur lennukitootja tunnistas pettust

USA suur lennukitootja Boeing tunnistas end süüdi pettuses, teatab uudisteagentuur Reuters.

Ettevõte leppis selles küsimuses esialgselt kokku USA justiitsministeeriumiga. Mais oli ministeerium öelnud, et Boeing rikkus varasemat kokkulepet, millega ettevõte oli varem kriminaalsüüdistustest kõrvale hoidnud.

Kohtudokumentide kohaselt tunnistab Boeing, et on eksitanut lennuametkondi Boeing 737 Maxile lennuloa väljastamisel. Aastatel 2018–2019 sattus Indoneesias ja Etioopias katastroofilistesse lennuõnnetustesse kaks seda tüüpi lennukit. Kokku hukkus õnnetustes 346 inimest.

Ülestunnistusega väldib Boeing kohtuasja, mis oleks ettevõtte veelgi suurema avalikkuse tähelepanu alla tõmmanud.

Lepingu järgi maksab Boeing trahvi 243,6 miljonit dollarit ehk ligi 225 miljonit eurot, edastab Reuters.

Samuti lubab ettevõte investeerida järgmise kolme aasta jooksul vähemalt 455 miljonit dollarit, et tugevdada oma turva- ja vastavusprogramme. Justiitsministeerium määrab kolmeks aastaks välisvaatleja, kes jälgib Boeingu nõuetele vastavust.

Lennuõnnetuste ohvite perekonnad on kokkuleppes väga pettunud, ütles neid esindanud advokaat uudisteagentuurile AFP. Reutersi andmetel on lähedased soovinud kohtuprotsessi ja nõudnud karmimaid rahalisi tagajärgi.

Reutersi hinnangul võib pettusejuhtum takistada näiteks ettevõtte võimalusi saada lepinguid USA kaitseametiga. Reutersi andmetel saab Boeing suure osa oma tuludest just nendest lepingutest.

New York Timesi intervjueeritud avarii ohvrite perekondi esindav advokaat Mark Lindquist usub, et Boeing sai justiitsministeeriumilt kinnituse, et kriminaalkorras süüdimõistmine ei mõjuta ettevõtte lepinguid avaliku haldusega.

Kuriteos süüdimõistmine on aga kõva löök ettevõtte mainele, mida on määrinud ka tänavuse, 2024. aasta alguses juhtunud õnnetus.

Aasta alguses tuli osa lennukite Boeingu 737 Max 9 kerest lahti ja Alaska Airlinesi lennuk tegi hädamaandumise, kui lennuki küljes oli haigutav auk. Pärast juhtunut sai Boeing USA võimudelt korralduse võtta kasutusele meetmed ettevõtte lennukite ohutusprobleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,322 korda, 7 külastust täna)