Üllatustulemus Prantsuse valimistelt: võitsid hoopis vasakpoolsed

Vasakparteide koalitsioon „Uus Rahvarinne” võitis Prantsusmaal parlamendivalimised, saades 182 kohta, näitavad siseministeeriumi andmed.

Järgmisena tuleb president Emmanuel Macroni koalitsioon, millel on 168 kohta.

Kolmandaks jäi parempoolne Marine Le Peni erakond Rahvusrinne 143 kohaga.

Vasakpoolsete juht on 72-aastane Jean Luc Mélenchon.

Prantsuse väljaande Le Monde andmetel on enne valimisi riigis sündinud vasakpoolse koalitsiooni poliitika muutumas radikaalseks. Koalitsioon on täielik vastand president Emmanuel Macroni propageeritud poliitikale ja on lubanud kõrvale heita kolm reformi, mida lahkuv valitsus propageeris.

Koalitsioon on oma valimiskõnedes lubanud tühistada Macroni reformid pensioniea tõstmise, töötuskindlustuse ja migratsiooni osas.

Sel põhjusel muutub võimatuks koostöö nii Macroni praeguse valitsuskoalitsiooni kui ka paremäärmuslastega. Vasakpoolsel koalitsioonil on suured erinevused väärtuste ja majanduspoliitika osas Jordan Bardella juhitava Rahvusrinde koalitsiooniga.

Vasakpoolsesse koalitsiooni kuuluvate parteide sees on lahkarvamusi näiteks Venemaa agressioonisõja, Gaza sõja ja Euroopa tuleviku osas.

Mélenchon, keda on tembeldatud ka vasakäärmuslaseks, on samuti vastuoluline tegelane Prantsusmaal. Muuhulgas on teda süüdistatud Vladimir Putini fännamises. Näiteks pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal toetas Mélenchon Venemaad.

Näiteks nentis ta, et Krimmi annekteerimine oli õigustatud, kuna poolsaare sadamad on Venemaa julgeoleku seisukohalt kriitilise tähtsusega.

Mélenchon on Venemaast distantseerunud ja mõistnud hukka agressioonisõja, mida riik alustas 2022. aasta veebruaris Ukrainas. Samas pani ta aga sõja puhkemise süüks NATO laienemisele ning seisis pikka aega vastu relvatarnetele Ukrainasse. Samuti on ta nõudnud Prantsusmaa lahkumist NATO-st ja kritiseerinud avalikult EL-i.

Mélenchon on saanud kriitikat ka oma lähenemise eest Gaza sõjale. Ta on tuntud Palestiina riigi kaitsja. Lisaks on teda karjääri jooksul korduvalt süüdistatud juutide vihkamises ja selle tähtsuse pisendamises Lähis-Ida konfliktis.

Kommentaarid
(Külastatud 827 korda, 1 külastust täna)