VIDEO: Helsingi kesklinna toodi tagasi Havis Amanda kuju

Helsingi kesklinna toodi pärast renoveerimist täna kolmapäeval, 26. juunil tagasi Havis Amanda kuju.

Havis Amanda ehk Manta kuju oli saanud varem kahjustada, kuna selle peale ronivad inimesed suuremate pidustuse ajal nagu volber.

Kuju jääb aga veel aia taha peitu, kuna selle ümbrust on kavas suve jooksul samuti korrastada.

Havis Amanda on purskkaevuga merineitsi kuju Helsingis. Kuju on üks tuntumaid Helsingi sümboleid ning üliõpilaste volbriöö kogunemiskoht.

Kuju valmistas 1906. aastal skulptor Ville Vallgren ning see püstitati Helsingi Kauppatorile 20. septembril 1908. Havis Amanda on viie meetri kõrgune juugendstiilis pronkskuju, mis kujutab merest tõusnud merineitsit toetumas neljale vettpurskavale merilõvile. Eliel Saarineni kujundatud bassein on valmistatud punasest graniidist.

Alasti naise kuju püstitamine tekitas esialgu palju pahameelt – naisõiguslaste meelest oli see kõlvatus, töölisliikumise arvates raiskamine ning rahvuslaste arvates ebasoomlaslik. Kuju oli harjumatu ka seetõttu, et tolleaegsed kujud avalikus linnaruumis kujutasid pigem kurguni kinninööbitud väärikaid härrasmehi.

Tänapäeval on Havis Amanda korduvalt valitud Helsingi kõige tähtsamaks ja kõige ilusamaks kunstiteoseks.

Kuju nime päritolu pole päris selge. Levinuima legendi järgi on see tulnud kohe alguses kasutusele võetud rootsikeelsest nimest Havets Amanda (‘Mere Amanda’). Soomlased mugandasid selle nimeks Haaviston Manta ehk lihtsalt Manta. Vallgren ise nimetas kuju Merineitsiks ning see sümboliseeris tema jaoks Helsingi sündi merest.

Iga aasta 1. mail pesevad Helsingi üliõpilased Havis Amanda puhtaks ning panevad talle pähe eritellimusel valmistatud suure tekli. Esialgu roniti mööda kuju üles, aastal 1990 see aga keelati ning nüüd kasutatakse tõstukit.

Siin on video asja kohta:

Kommentaarid
(Külastatud 476 korda, 1 külastust täna)