Ukraina põgenike ajutist kaitset pikendati 2026. aastani

Ajutise kaitse andmine sõja eest põgenevatele ukrainlastele jätkub kuni 4. märtsini 2026. EL-i üldasjade nõukogu tegi selles küsimuses otsuse täna 25. juunil 2024. aastal. Ajutise kaitse andmine võimaldab pakkuda kaitset piiratud hulgale inimestele varjupaigamenetlusest kiiremas ja kergemas protsessis.

On selge, et vajadus ajutise kaitse järele on endiselt olemas. Samuti oleme pühendunud selle pakkumisele. Rõhutame Euroopa ühiste lahenduste ja ühtse lähenemise vajadust, ütles Soome siseminister Mari Rantanen.

Ajutine kaitse põhineb EL-i ajutise kaitse direktiivil, mis võeti esmakordselt kasutusele 4. märtsil 2022 pärast seda, kui Venemaa alustas Ukrainas agressioonisõja.

Sõjaline olukord Ukrainas on 2024. aasta kevadel halvenenud. Prognoositakse, et ukrainlaste saabumine EL-i piirkonda jätkub. EL-i riikides juba viibivate ajutise kaitse saajate olukorrale puuduvad selged lahendused ning kaitsevajadus jätkub.

Soome saabuvate ukrainlaste arv on püsinud pikka aega suhteliselt stabiilsena. Ukrainlased on Soomes esitanud kokku ligikaudu 70 000 ajutise kaitse taotlust. Taotluste arv on aeglaselt vähenenud. Praegu saab Soomes ajutist kaitset umbes 44 000 ukrainlast. Ülejäänud on hinnanguliselt naasnud Ukrainasse või kolinud mõnda teise EL-i piirkonda/väljapoole EL-i piirkonda.

Soome migratsiooniameti prognoosivõrgustiku veebruaris tehtud hinnangul saabub sel aastal Ukrainast Soome ligikaudu 8000 – 12 000 ajutise kaitse taotlejat ning järgmisel aastal ligikaudu 5000 – 10 000 ajutise kaitse taotlejat.

Kommentaarid
(Külastatud 554 korda, 1 külastust täna)