Soome maksuamet kontrollis söögikohti, tegi jahmatava avastuse

Soome maksuameti kontroll pitsabaarides ja kebabirestoranides on paljastanud, et kuritarvitused söögikohtades on väga levinud.

Rohkem kui pooltel juhtudel kaalutakse krimasja algatamist, seisab maksuameti teates.

Maksuamet alustas tõhustatud järelevalvet pitsabaaride ja kebabirestoranide üle eelmise, 2023. aasta kevadel, vahendab Iltalehti.

Maksuamet on enam kui aasta jooksul riigi eri paigus restoranides läbi viinud 174 maksukontrolli, mille põhjal kaalutakse kriminaalasja algatamist 114 juhtumi puhul. Kuriteoteade on esitatud ligi 40 ettevõtja suhtes.

Koos intressidega makse on maksuamet juurde määranud ligikaudu viis miljonit eurot.

Maksuameti direktori asetäitja Tarja Valsi sõnul on söögikohtade kontrollimise eurodes väljendatud tulemused võrreldes teiste tööstusharudega üldiselt suhteliselt väikesed, kuid halli majandust on valdkonnas palju.

Järelevalve eesmärgiks on tabada maksudest kõrvalehoidjaid. Meie järelevalve põhineb riskianalüüsil ja on suunatud neile, kellel on kohustuste täitmisel puudusi. Reeglid on kõigile ühesugused, ütleb Valsi maksuameti teates.

Valsi sõnul on käimasoleva järelevalve järeldused suures osas samad, mis varasemal restoranijärelevalvel: müügitulu on raamatupidamisest puudu ja tulud on maksuametile kajastamata.

Ka ettevõtete rahavoogudes on ebaselgust.

Näiteks on pangakontodel avastatud rohkem restoranides kaardiga tasutud müüke kui on maksuametile teatatud. Samuti on ettevõtete raamatupidamisest puudu olnud märkimisväärsetes kogustes müük toidu kohaletoimetamise ettevõtete kaudu, ütleb Tarja Valsi.

Seni on restoranide tõhustatud kontroll keskendunud Uusimaale, Edela-Soomele ja Pirkanmaale, kus on kõige rohkem kontrollitud restorane. Sihtkohti on aga üle kogu riigi. Tõhustatud kontroll jätkub 2024. aasta lõpuni.

Kommentaarid
(Külastatud 6,538 korda, 1 külastust täna)