Soome ametivõimud hoiatavad lutikate eest

Lutikad on praegu tõesti suur probleem ja nende tõrje on väga keeruline. Nii räägivad kahjuritõrjefirmad Soome ohutus- ja kemikaaliameti Tukesi teate kohaselt.

Lutikad on praegu Soomes üks levinumaid kodukahjureid. Peaaegu pooled putukatõrje väljakutsetest on seotud lutikatõrjega, väidavad kahjuritõrjefirmad.

Lutikate arvukuse kasv on tingitud turismi kasvust. Pisikesed olendid võivad reisida puhkuse sihtkohtadest soovimatute külalistena kaasa teie pagasis.

Lutikad peidavad end tavaliselt voodikonstruktsioonides ja põrandaliistude all, kust nad öösel välja roomavad, et inimeste verd imeda. Lutikad võivad pugeda pagasisse, sest kohvris on neile turvalised peidukohad.

Kui kahtlustad, et oled reisil olles sattunud lutikate ohvriks, tasuks koju naastes olla ettevaatlik. Pagasit ei tohiks kodus laiali laotada, kuid Tukes soovitab kohver kinniselt näiteks rõdule või õue viia.

Riideid tuleks hoida kotts ja viia otse pesumasinasse, kus riideid tuleks pesta vähemalt 60 kraadi juures. Õrnad riided võid ka kotis külmutada.

Kui märkate oma kodus lutikaid, võtke kohe ühendust kinnisvarahalduri või kahjuritõrjefirmaga, hoiatab Tukese peainspektor Oskari Hanninen.

Nii hoiate ära lutikate sattumise koju

  • Kontrollige, kas majutusasutusel pole voodil või diivanil lutikate tunnuseid: madratsil ja voodi- või diivanikonstruktsioonidel on väikesed mustad täpid. Kui see on nähtav, ärge jääge sellesse tuppa, vaid küsige uus tuba. Kui on ka lutikate jälgi, tuleks võimalusel majutuskohta vahetada.
  • Ärge hoidke kohvrit lahtiselt voodi all ega voodi lähedal. Parem hoida seda suletuna toolil või pakiraamil. Turvalisuse huvides võib riideid hoida kohvri sees eraldi pakendites. Pagasis pane kilekotti pestavad riided.
  • Kui teie nahal on hommikul väikesed sügelevad hammustusjäljed, võib see olla märk lutikatest. Sel juhul tuleks asjast teada anda majutusasutuse töötajatele ja enne lahkumist pagas hoolikalt üle vaadata.
Kommentaarid
(Külastatud 608 korda, 1 külastust täna)