Venemaa ja Valgevene toodetele hakkavad peagi kehtima kõrgemad tollitariifid

Euroopa Liidu Nõukogu võttis täna vastu määruse, millega suurendatakse märgatavalt teatavate Venemaalt ja Valgevenest pärit toodete ELi importimisel kohaldatavaid tollitariife.

See tuleneb Euroopa Komisjoni 22. märtsi ettepanekust. Eesmärk on tõkestada teravilja, õliseemnete ja nendest saadud toodete, suhkrupeedi graanulite ja kuivatatud herneste importi ELi, kahjustamata samal ajal eksporti kolmandatesse riikidesse ja tagades toiduga kindlustatuse. Kõrgemaid tollitariife kohaldatakse ka Valgevene toodete suhtes, kuna riigil on tihedad poliitilised ja majanduslikud sidemed Venemaaga.

Kaubandusvolinik ja juhtiv asepresident Valdis Dombrovskis sõnas: „Kõrgemad tollitariifid on otsustav samm, et import Venemaalt ei destabiliseeriks meie põllumajandussektorit ja et samal ajal vältida olukorda, kus Ukraina vilja eksporditakse Venemaa sildi all. Jätkame seda toetust nii kaua kui vaja. Oleme jätkuvalt pühendatud ülemaailmsele toiduga kindlustatusele ja tagame, et need meetmed ei avaldaks arenguriikidele negatiivset mõju.”

Uued tariifid on mõeldud selleks, et vältida turu destabiliseerimist ELis ja kaitsta ELi põllumehi, tõkestada Ukraina teravilja eksporti Venemaa teravilja sildi all, ning kaotada tuluvood, millest võiks rahastada Venemaa agressioonisõda Ukrainas.

Määrus jõustub 1. juulil.

Kommentaarid
(Külastatud 269 korda, 1 külastust täna)