Uus oht: koroona võib suvel tagasi tulla, kuna uued variandid levivad kiiresti

Uued Covid-19 variandid levivad üle maailma ja tekitavad hirmu suvise juhtumite tõusu ees USA-s, mis on viimane märk nakkushaiguse võimest muteeruda ja potentsiaalselt ohustada kollektiivset immuunsust.

KP.2, üks mitmest niinimetatud FLiRT variandist – see sõna tuleneb variantide geneetilise koodi mutatsioonide nimedest – on pärast esmakordset esilekerkimist märtsis muutunud USA-s domineerivaks koroonaviiruse tüveks, vahendab Financial Times.

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse viimaste andmete kohaselt moodustas KP.2 kuni 11. maini 28,2 protsenti juhtudest, kasvades selle tasemeni märtsi lõpu vaid 3,8 protsendilt. KP1.1 variant on samuti kiiresti levinud, moodustades 7,6 protsenti nakatumistest.

Agentuur jälgib tähelepanelikult FLiRT variante – sealhulgas KP tüvesid ja varem domineerivat JN.1 tüve, mis on kõik domineeriva koroona Omicroni tüve võsud –, kuid ei usuta, et on tõendeid selle kohta, et see tooks kaasa raske haigestumise tõusu.

Neli ja pool aastat pärast pandeemia puhkemist on juhtumite arv USAs viimastel kuudel langenud rekordiliselt madalale tasemele. Kuid kuigi paljud nakkushaiguste eksperdid ei oota haiglaravi tõusu, hoiatavad nad, et see uus variantide kogum võib põhjustada suvise nakatumiste laine.

Põhiküsimus on, kui tõhusad on praegused vaktsiinid uute tüvede vastu. Warwicki ülikooli viroloog Lawrence Young ütles, et kordussüstid pakuvad ka edaspidi väärt kaitset, vähemalt raske haigestumise eest.

Kuid Tennessee osariigis Nashville’is asuva Vanderbilti ülikooli nakkushaiguste spetsialist William Schaffner väitis, et kaitse ei olnud „nende alamvariantide vastu nii garanteeritud, kuna mutatsioonid on veidi kaugemal antikehade kaitsest, mille saime eelnevast nakatumisest ja vaktsineerimisest”.

„Kuid need tõendid pärinevad laboriuuringutest, me peame nägema, mis selles valdkonnas toimub,” lisas Schaffner.

USA Toidu- ja Ravimiameti vaktsiinide nõuandekomisjon koguneb kuu lõpus, et arutada soovitusi järgmise talve Covidi vaktsiinide kombinatsiooni kohta. Ta lükkas koosoleku mai algusest edasi, et saaks koguda uusimate tüvede kohta rohkem andmeid.

Maailma Terviseorganisatsioon teatas, et Euroopas on FLiRT variante tuvastatud 14 riigis üle Euroopa ja ka Iisraelis.

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus märkis aga, et Covidi aktiivsus püsis kogu kontinendil madalal tasemel, kuigi üksikutes riikides on avastamiste arv tõusnud.

Samuti oli täheldatud „piiratud arvu tuvastamisi” JN.1.7 ja KP.2 puhul, kahe variandi puhul, mis olid USA-s proportsionaalselt suurenenud.

Ühendkuningriigi terviseagentuuri ametnikud ütlesid reedel, et mitmed FLiRT tüved ringlevad Ühendkuningriigis madalal tasemel, kuigi mõned näis järjestatud juhtumite osakaalu suurenevat.

Young ütles, et viimased andmed näitavad, et Ühendkuningriigi nakatumised FLiRT variantidega, mis olid „seljatanud mõned teised variandid”, olid tõenäoliselt sarnased USAs täheldatud tasemega. Ta lisas, et tüved on muutumas levinumaks ka teistes riikides, sealhulgas Kanadas, Austraalias, Tais ja Indias.

Ida-Anglia ülikooli meditsiiniprofessor Paul Hunter osutas viimastele UKHSA andmetele, mis viitavad sellele, et haiglaravi tase on praegu stabiilne ja kuigi juhtumite arv on üldiselt veidi suurenenud, rõhutas ta, et nakatumiste kasv on ebatõenäoline.

Siiski lisas ta, et kuigi on vähe tõendeid selle kohta, et FLiRT variandid on oma olemuselt nakkavamad kui varasemad domineerivad tüved, on neil tõenäoliselt väike eelis immuunsuse osas – „ja nõrgenenud immuunsusega populatsioonis aitab see tõenäoliselt kaasa haiguse levikule”.

Kommentaarid
(Külastatud 1,066 korda, 1 külastust täna)