Hea teada: kas Soomes peab lapsele raha andmise eest maksu maksma?

Soome maksuportaalile TalousTaito on esitatud küsimus lapsele raha andmise eest maksu maksmise kohta.

Küsimus oli järgmine:

Tean, et mu laps ei pea maksma kinkemaksu, kui maksan tema elamiskulud otse võlausaldajale. Kui seevastu annan talle raha ja ta maksab ise arved, siis 5000 euro suuruse kinkemaksu piirmäära ületamisel on annetus kinkemaksuga maksustatud.

Näiteks millisesse kategooriasse kuulub täpselt lapse telefoniarve summa pangaülekanne, kui ta on oma arve juba ise tasunud? Vajadusel saame isegi alati esitada minu rahaülekandele või kontotehingule vastava kviitungi saaja kontolt.

Seda võib tõlgendada ka nii, et mu laps on mulle omamoodi raha laenanud, kui ta on ise ostnud kaupu ja teenuseid, mille eest olen lubanud maksta. Nii et rahaülekanne oleks lihtsalt selle „tarbimislaenu” tagasimaksmine minu lapsele. Kas ma saan tagantjärele tasuda oma lapse elamiskulud sularahas, mis vastab tegelikele kuludele, ilma kinkemaksu riskita?

Vastab maksujurist Merja-Liisa Huolman-Lakari:

Ei saa tasuda. Kingitus on maksuvaba, kui tasute teise isiku tavapärase ülalpidamisega seotud arveid, näiteks toidu- ja ravikulud või muud õppe- ja koolituskulud. Selline kingitus on maksuvaba tingimusel, et kingisaaja ei saa seda muuks otstarbeks kasutada.

Kui annate nende kuluartiklite jaoks raha, saab seda kasutada muuks otstarbeks, mille puhul maksuvabastuse tingimus ei ole täidetud. Seega kui annate kingisaajale kulude katteks raha, on tegemist maksustatava kingitusega, millelt kingisaaja peab tavareeglite kohaselt tasuma kinkemaksu.

Praktikas tuleb haridus-, kasvatus- või ülalpidamisarved või -kulud tasuda otse näiteks üürileandjale või toidupoele, sel juhul on maksuvabastuse tingimus täidetud.

Kingisaaja peab tasuma kinkemaksu, kui ta saab kolme aasta jooksul samalt kingitegijalt maksustatava kingituse väärtusega 5000 eurot või rohkem. Siis näiteks 19. aprillil 2027 tehtud kingitust 19. aprillil 2024 saadud maksustatavale kingitusele ei lisandu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,992 korda, 1 külastust täna)