Eesti firma asub valmistama seadmeid Soome vanima tuumaelektrijaama jaoks

Eesti protsessiseadmete inseneeria- ja tootmisettevõte Estanc jõudis olulise lepinguni Soome riikliku energiaettevõttega Fortum.

„Estanci ja Fortumi sõlmitud lepingu eesmärk on Loviisa tuumajaama tõhususe suurendamine, mis  seisneb kolme kõrgsurve soojusvaheti väljavahetamises. Loviisa tuumajaama uuendustööd tulenevad mullu Soome valitsuselt saadud tegevusloa pikendusest, mis võimaldab tuumajaama töös hoida 2050. aasta lõpuni,” ütles Estanci tegevjuht Priit Haldma.

Estanc vastutab ligi 40 tonni kaaluvate seadmete projekteerimise, valmistamise ja transpordi eest. Kõrgsurve soojusvahetid valmivad Harjumaal Jüris.

Haldma märkis, et tegu on juba Estanci kolmanda projektiga tuumaenergia sektoris. Kolm aastat tagasi alguse saanud esimese projekti kogemuse põhjal osati keerukat, põhjalikku ja aeganõudvat dokumentatsiooni juba oodata.

„Leping Fortumiga on meie jaoks märgilise tähtsusega, sest see tõestab, et hoolimata ülemaailmsest keerulisest majandusolukorrast ja vaiksemast perioodist turul, suudame sihipärase tööga leida hästi sobivaid lepinguid. Ühtlasi näitab sedavõrd vastutusrohke projekt meie vastu suurt usaldust,” sõnas ta.

Estanci Loviisa tarbeks teostavate tööde valmimistähtaeg on 2025. aasta sügisel.

Paigaldustöödeks kasutatakse kogenud Eesti ettevõtet Scanweld. „Nii nagu Estancil, on ka Scanweldi meeskonnal omal alal enam kui 30-aastane kogemus, millega on nad meie usalduse täielikult ära teeninud. Eesti ettevõtete koostöö välisturgudel on oluline meie konkurentsivõime kasvatamisel,” ütles Haldma.

Kahe survereaktoriga Loviisa on Soome esimene tuumaelektrijaam, mis alustas täiemahuliselt tööd 1981. aastal. Mõlema reaktori tegevusluba uuendati aastatel 1998, 2007 ja 2023. Praegu katab tuumajaam toodang ära üle kümne protsendi Soome tarbitavast elektrienergiast.

Kõrgsurve soojuvaheti. Foto: Estanc
Kommentaarid
(Külastatud 684 korda, 1 külastust täna)