Soomes tuvastati parkimisametnike ulatuslik pettus – see võib olla üllatav

Kui eraparklate järelevaatajate tegevust on Soomes sageli kritiseeritud kui liiga tormakat, siis pealinnas Helsingis on munitsipaalpoolel käärimas teist laadi probleem.

Nimelt oli Helsingi parkimisametnike töökultuuri kinnistunud ulatuslik viilimine ehk töökohustustest kõrvalehoidmine. See selgub välise konsultatsioonifirma Valor paari aasta tagusest raportist, mida nüüd vahendab Helsingin Sanomat.

Parkimisametnikud kontrollisid näiteks kohtades, kus isegi ei saanud parkida, näiteks ringteed ja sillad. Nii tehti sissekanded statistikasse, kuigi tegelikult kontrolli ei toimunud.

Väljaande Helsingin Sanomat andmetel tehti nn valvet näiteks eraparkla valve aladeks olnud tanklates ja I ringteel. Teisalt jäi osa alasid üldse kontrollimata. Mõne parkimisametniku lõunapaus kestis 2-3 tundi. Teised kulutasid üle poole oma tööpäevast transpordile või pausidele, samas kui kõige tõhusamatel kontrolöridel kulus selleks keskmiselt 1,5 tundi.

Vaid iga viies kontrolör saavutas oma eesmärgi. Valori raporti kohaselt jäid parkimiskontrolli eelarve eesmärgid viie aasta jooksul saavutamata. Kontrollimisi tehti vaid ligi miljon, samas kui eesmärk oli 1,6 miljonit.

Mõni aeg tagasi valminud aruande põhjal on juba tehtud muudatusi. Kliendijuht Mari Randell ütles, et tegutseti kohe. Näiteks on tõhustatud tööalast järelevalvet.

Kontrollimiste arv on tänavuse, 2024. aasta esimeses kvartalis kahekordistunud. Tulu trahvidest on kasvanud 33,5 protsenti, kommenteeris Randell.

Kommentaarid
(Külastatud 1,138 korda, 1 külastust täna)