Soome ja Eesti vaheline rahvastikuandmete vahetamise leping jõustub 1. mail – kaob võimalus omada elukohta korraga kahes riigis

Soome valitsus andis täna neljapäeval 18. aprillil 2024. aastal välja määruse Eestiga rahvastikuandmete vahetamise lepingu jõustumise kohta. Sellest tulenevalt ei saa kodanikul enam olla elukohta korraga nii Eestis kui ka Soomes. Leping ja sellega seotud muudatused siseriiklikes õigusaktides jõustuvad mai alguses.

Üle-eelmise, 2022. aasta septembris allkirjastasid Soome ja Eesti rahvastiku registreerimise ja rahvastikuandmete elektroonilise vahetamise lepingu. Soome parlament ja president kiitsid lepingu heaks 2023. aasta lõpus.

Lepingu eesmärk on, et ühest riigist teise liikuva inimese põhiteave toimetatakse ühest rahvastikuandmete asutusest teise turvalises ja usaldusväärses elektroonilises formaadis. Riikide vahel on infot vahetatud alates 2005. aastast, kuid uus leping muudab infovahetuse veelgi tõhusamaks ja terviklikumaks.

Kokkuleppega määratakse kolija elukoht kolimise ajal mõlemas riigis korraga, sel juhul ei saa kolija jääda ilma püsiva elukohata ning tal ei saa olla elukohta mõlemas riigis samal ajal. Edaspidi liigub info ka teises riigis surnud riigi kodanike kohta automaatselt ühest riigist teise.

Uue lepingu kohane andmevahetus algab etapiviisiliselt 2024. aasta jooksul. Soomes vastutab andmevahetuse eest Digi- ja rahvastikuinfo amet.

Kommentaarid
(Külastatud 8,610 korda, 1 külastust täna)