Ligi 500 000 soomlase jaoks karm otsus – 1500-eurone soodustus kaob

Peaminister Petteri Orpo valitsus tegi otsuse kaotada 2027. aasta algusest vabatahtliku pensionikogumise maksutoetus. Praegu saab vabatahtliku pensionikindlustuse makseid kindlustatud isiku enda maksudest maha arvata maksimaalselt 5000 eurot aastas.

Vabatahtliku pensionikindlustuse maksed arvatakse maha maksustatavast kapitalitulust. Soomes makstakse kapitalitulult maksu kuni 30 000 euroni 30 protsenti ja seda ületavalt osalt 34 protsenti. Valitsuse otsus võtab ära maksusoodustuse võimaluse, millega saab 30-protsendilise maksutaseme juures kasutatavat tulu suurendada kuni 1500 euro võrra, vahendab Iltalehti.

Kui isikul kapitalitulu puudub, saab töötulu maksust maha arvata 30 protsenti miinuskrediidina. Ka sel juhul on hüvitis 1500 eurot aastas.

Pankade, kindlustusseltside ja finantsfirmade huvikaitseorganisatsiooni Finanssiala ry juhtivadvokaat Piritta Poikonen toob välja, et vabatahtlikust pensionikindlustusest saadud pensionilt makstakse makse.

Aja jooksul maksustatakse sellisest täiendavast pensionitootest makstav pension. Kui maksumäär on sama, mis soodustuse puhul, on kliendi jaoks lõplik maksusoodustus tema kapitalitulu maksuvaba osa, ütleb Poikonen.

Ilmselt alates 2027. aastast ei tasu sellise täiendava pensionitoote jaoks rohkem koguda. Seni aga saab praeguste reeglitega veel säästa, lisab ta.

Finanssiala andmetel kogub umbes 500 000 soomlast vabatahtlikku pensionikindlustust.

Lepingud jäävad kehtima. Kogutud raha ja investeeringutulu saab siis kätte, kui isik on tulumaksuseaduse järgi pensioniealine.

Enne pensioniiga saab raha Poikoneni sõnul tulumaksuseaduse järgi kätte vaid mõnel erandjuhul, milleks on pikaajaline töötus või töövõimetus ja lahutus.

Finanssiala peab valitsuse otsust rahvakapitalismi seisukohalt problemaatiliseks.

See on tõesti kahetsusväärne ja täiesti vastuolus sellega, mida EL-i tasandil räägitakse täiendavate pensionide tähtsusest ja sellest, kuidas nende turgu tuleks arendada. Soomes oleme selles küsimuses visalt vastuvoolu ujunud 20 aastat, ütleb Poikonen.

Poikoneni hinnangul vajab Soome hea tööandjapensionisüsteem iseenesest täiendamist.

Kahju, et selline instrument kodanikult ära võetakse, sõnab ta.

Uute lepingute osas on vabatahtliku pensionikogumise populaarsus sellega kaasnenud vanusepiirangu muudatuste tõttu juba varem raugenud. Tulumaksuseaduse järgi on pensionisäästude väljavõtmise vanuse alampiir 1957. aastal või varem sündinutel 68, aastatel 1958–1961 sündinutel 69 ja hiljem sündinutel 70 aastat. Vanemate lepingute puhul on vanusepiirang 63–68 aastat.

Rahandusministeeriumi arvutuse põhjal suurendab vabatahtliku pensioni kogumise maksutoetuse kaotamine riigi maksutulu 2027. aastal hinnanguliselt 45 miljonit eurot ja 2028. aastal 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 952 korda, 1 külastust täna)