Ettevaatust: Soomes liiguvad taas petukirjad, millega kalastatakse pangaandmeid

Soome digi- ja rahvastikuteabe amet DVV hoiatab oma teates Suomi.fi petuskeemide eest, mida on praegu liikvel mitut liiki.

Ühine on see, et nad püüavad ohvrit suunata liba veebilehele, kus end „tuvastades” võidakse varastada tema internetipanga koodid ja selle tulemusena konto tühjendada, vahendab Iltalehti.

DVV rõhutab, et võimud ei saada linke oma saitidele e-kirja ega tekstisõnumiga.

Ärge minge teenustele linkide või otsingumootori tulemuste kaudu, vaid kirjutage aadressireale veebisaidi täielik aadress. Olulisemate teenuste veebiaadressid saab salvestada oma brauseri järjehoidjatesse või lemmikutesse, mille kaudu saab neile turvaliselt ligi pääseda, seisab DVV teates.

Viimaste petuskeemide puhul palutakse saajal kinnitada näiteks mõni oluline sõnum või lugemata Suomi.fi teade. E-kiri sisaldab linki, mis viitab Suomi.fi veebisaidile, ja üleskutset kiiresti tegutseda. Lingile ei tohi klikkida.

Mõne petuskeemi puhul palutakse saajal oma e-posti aadress kinnitada. Sõnum imiteerib kinnitusteadet, mille Suomi.fi saadab. Kelmuse puhul aga viidatakse toimingu kiireloomulisusele, mida ehtsa sõnumiga ei tehta.

DVV hoiatab ka petuskeemide eest, kus inimesed esinevad Suomi.fi klienditeeninduse, Soome valitsuse klienditeeninduse või Soome nimel. Sõnumites ähvardatakse kasutajat konto kasutusõiguse äravõtmisega, välja arvatud juhul, kui kontole 48 tunni jooksul sisse logitakse. Taotluses võidakse nõuda ka teabe uuendamist.

Mõned petukirjad väidavad, et saaja internetipanka on uue seadmega sisse logitud ja kästakse minna veebi nimega Suojausprofiili.

Ringleb ka sõnumeid, milles saajat üritatakse Soome.fi teenuse mobiilirakenduse tehnilise rikke tõttu petta ja palutakse sõnumis oleva lingi kaudu veebiteenusesse minna. Pettuse eesmärk on kätte saada internetipanga koodid.

Sama üritatakse Omakanta veebiga seotud petuskeemides, kus petusõnumi saaja suunatakse lingi kaudu võltsveebilehele, mis meenutab Suomi.fi veebisaiti.

Samuti kutsub DVV üles hoiduma teadetest, mis annavad teada „automaatsest maksutagastusest”. Petusõnumites on pakutud ajutisi paroole ja palutud inimestel „maksutagastuse kokkuvõtte” sildi all lingile vajutada.

Lisaks on justiitsministeeriumi ja tööbüroode nimel saadetud ka Suomi.fi teenuse nime või välimust kasutavaid petusõnumeid. Sõnumites püütakse saajat panna klikkama sõnumis olevale lingile ja oma pangakoode kurjategijatele üle andma.

Kommentaarid
(Külastatud 597 korda, 1 külastust täna)