Soomes pikeneb sadamatöötajate streik kuu lõpuni

Soome auto- ja transporditöötajate ametiühing AKT annab teada, et sadamatöötajad jätkavad poliitilisi streike. Uued streigid algavad 25. märtsil ja lõppevad 1. aprillil. AKT hinnangul streik jätkub, sest valitsuse poliitika on töötajatele kahjulik. Streik takistab oluliselt kaubaliiklust Soome sadamates, kuid reisijatevedu jätkub tavapäraselt.

AKT on vastu valitsusprogrammi tegevustele, mis nõrgendavad ulatuslikult töötajate õigusi tööelus ja ühiskonnas. Soomel on nüüd kaks tööturgu. Kõik õigused ja heaolu, millest töötajad nüüd ilma jäävad, ühtegi neist tagasi ei saada, ütleb AKT esimees Ismo Kokko pressiteates.

AKT vabandab streikidega kaasnenud tüli ja ebamugavuste pärast, kuid peab ebamugavusi valitsuse poolt tulevaga võrreldes väikeseks, vahendab Iltalehti.

Ehitus

Ehituse ametiühing Rakennusliitto teatab, et jätkab poliitilisi streike. Ametiühingu esimehe Kimmo Paloneni sõnul pole olukorras muud võimalust kui streigi jätkamine.

„On kahetsusväärne, et valitsus ei ole valmis tõelisteks läbirääkimisteks, vaid hoopis pisendab otse seadusemuudatusi, mis ähvardavad purustada ehitustööstuse töötajate töötingimused,” ütleb Palonen pressiteates.

Elekter

Elektri ametiühing Sähköliitto jätkab samuti poliitilist tööseisakut. Streigid puudutavad samu tööstus- ja kütusejaotuskohti, kus praegu toimub varem välja kuulutatud kahenädalane tööseisak.

Sähköliitto andmetel on paljud valitsuse tööelu kärped juba edenenud, ilma et palgasaajate seisukohti ja muresid oleks kuidagi arvesse võetud. Sähköliitto esimees Sauli Väntti ütleb pressiteates, et talle teeb muret ka kohalike läbirääkimiste laienemine organiseerimata valdkonnale.

Kui seaduseelnõu sellisel kujul läbi läheb, võivad ka organiseerimata ettevõtted praktikas täiesti vabalt ilma koolitatud usaldusisikuta kokku leppida näiteks töötasu ja palgasüsteemi osas, märgib Väntti pressiteates.

Tööstus

Tööstuse ametiühing Teollisuusliitto teavitab streigilainega seotud uutest poliitilistest streikidest. Ametiühing teatab, et nõuab Petteri Orpo valitsuselt läbirääkimiste jätkamist.

Rakennusliitto, Sähköliitto ja Teollisuusliitto uued streigid algavad 25. märtsil ja lõpevad 31. märtsil.

Need Teollisuusliitto asukohad streigivad:

Neste – Kemi terminal

Neste – Kokkola terminal

Neste – Naantali sadam

Neste – Naantali jaotusterminal

Neste – Porvoo sadam

Neste – Porvoo jaotusterminal

Okmetic – Vantaa

Outokumpu Chrome – Tornio tehas

Outokumpu Stainless – Tornio

SSAB Europe – Raahe

SSAB Europe – Raahe metallitehase sööklakooperatiiv

Kommentaarid
(Külastatud 1,159 korda, 1 külastust täna)