Soome valitsus valmistab ette täiesti uut rahalist toetust

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium on moodustanud töörühma toetuste reformi ettevalmistamiseks.

Reformi eesmärk on luua üks üldtoetus, mis sisaldab põhiosa elamiseks, eluasemeosa eluasemeks ja valikulist osa viimase võimalusena. Üldtoetus väheneb kohe, kui töötulu tõuseb, et tööst üle jäävat tulu oleks lihtsam prognoosida ja töötamine tasuks praegusest rohkem, seisab sotsiaal- ja terviseministeeriumi kodulehel.

Üldtoetuse koostamise esimeses etapis koostatakse valitsuse poole ametiaja arutelu ajaks Kela ühe taotluse mudel ja üldtoetuse esimene etapp. Valitsuse poole ametiaja arutelu on 2025. aasta kevadel.

Ühtlasi kombineeritakse erinevate toetuste menetlussätteid ja tutvutakse soodustuste määramise kriteeriumidega. Samas edendatakse töötamise stiimulit ehk sissetulekute ja hüvitiste seost.

Peaminister Petteri Orpo valitsusprogrammi kohaselt viib valitsus ellu toetuste reformi, mis parandab töö tasuvust, ühtlustab sotsiaalkindlustust ja lihtsustab toetusi, võttes arvesse sotsiaalkindlustuskomisjoni vahearuandes tehtud soovitusi ja uuringuid.

Üldtoetuse mudelit koostavasse töörühma kuuluvad Sotsiaal- ja Terviseministeeriumi, Töö- ja Majandusministeeriumi, Rahandusministeeriumi, Terviseameti ja Kela eksperdid. Ettevalmistamise käigus konsulteeritakse nii peamiste tööturuorganisatsioonide kui ka organisatsioonide ja teiste huvigruppidega. Ettevalmistustöö jätkub nüüd töörühmades ja kestab kogu valitsuse ametiaja.

Kommentaarid
(Külastatud 5,453 korda, 1 külastust täna)