Soome linnas on uus korrusmaja, kus on vaid mõni üksik elanik

Soome lõunaosa linnas Espoos Westendi piirkonnas asub üks erakordne uus kortermaja, mis valmis jaanuaris.

Ehitusfirma YIT ehitatud Espoon Esplanadi nimelist elamuühistut võib nimetada nn luksuskorterelamuks, sest korterite võlavabad müügihinnad kõiguvad ligikaudu 300 000 euro ja tublisti üle miljoni vahel, vahendab Iltalehti.

Neljanda korruse 81-ruutmeetrise kolmetoalise korteri võlavaba hind on 811 300 eurot. Kortereid reklaamitakse kaasaegse ehitustehnoloogia, kvaliteetsete materjalide ja skandinaavialiku disainiga. Esitlusfotodel on palju valgeid, beeže ja halle toone. Korterites domineerivad suured rõduklaasid ja selged jooned. Väidetavalt on see koht maineka Westendi uus keskus.

Vaatamata luksuslikule keskkonnale on äri selles luksuslikus kohas olnud väljakutseid pakkuv. Helsingin Sanomat teatas juba eelmise, 2023. aasta novembris, et kõnealuses majas pole veel ühtegi korterit müüdud.

Jaanuari alguses, kui maja valmis sai, teatas väljaanne, et 48 korterist on kokku müüdud neli. YIT Lõuna-Soome elamuehitusdivisjoni direktor Harri Isoviita märkis, et märtsi alguses on olukord endiselt sama.

Info on õige ehk vaba on veel 45 korterit, ütleb Isoviita.

Espoon Esplanadi on osa laiemast Westendi uue keskkvartali elamuprojektist. Kõnealuse kortermaja kõrval valmisid eelmisel aastal samas piirkonnas veel kaks korterelamuühistut Espoon Bulevardi ja Espoon Westend. Neist viimase kõik korterid on müüdud. Esimeses on müümata umbes kolmandik korteritest.

Väljakutseid pakkuv eluasemeturg on aidanud kaasa sellele, et praegu meelitavad koduostjaid muuhulgas hinnasoodustused, tasuta preemiad või muud erinevad kampaaniad. Isoviita sõnul pole Espoon Esplanaadi hindu langetatud, kuid korteriostjatele pakutakse kaheprotsendilist intressilage.

Oleme investeerinud kampaaniatesse, kus saame mõjutada eluasemeturul kliente enim puudutavaid asju nagu eluasemekulud või eluasemelaenu intressid. Tagasiside põhjal on praegu eluasemeturul klientide üheks suurimaks murekohaks suurenenud eluasemekulud, ütleb Isoviita.

YIT intressilae kampaania algas 2024. aasta veebruaris ja see kehtib kõikidele YIT müügis olevatele valmiselamutele.

Ent Isoviita sõnul pole kõnealune objekt korteriostjate tähelepanuta jäänud.

Huvi on Espoon Esplanadi äratanud ja klientidele on olnud mitmeid väljapanekuid, nendib Isoviita.

YIT Isoviita hinnangul paistab olukord vaatamata keerulisele turuolukorrale helgem kui jaanuaris.

Klientide aktiivsus on kasvanud ja meie korterite näitamised on muutunud elavamaks. Klientide aktiivsus on alanud aastaga kasvanud ka Westendi piirkonnas, ütleb Isoviita.

Iltalehti teatas novembris, et statistika järgi on Espoo Westend jätkuvalt Soome elitaarseim piirkond. Westendi elanike maksustatava tulu mediaan oli eelmise aasta maksuandmetel 51 354 eurot. Sissetulekud kasvasid, kuna 2021. aastal oli mediaansissetulek 50 195 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 4,656 korda, 1 külastust täna)