Sellise kava nipiga saadakse Soome puuviljalastid streigile vaatamata poodidesse

Soome mõlemad suured toidukaubagrupid väidavad, et teist nädalat kestev streik ei ole takistanud puu- ja välismaiste juurviljade poodidesse toimetamist. Nii S- kui K-grupi hinnangul ei tekita sadamatöötajate streik vähemalt sel nädalal ka puu- ega juurviljade tootepuudust.

S-grupi SOK Marketkauppa tootegrupi juht Veli-Matti Puhakka selgitab Iltalehtile, et streigist tingitud transpordiprobleemidest on laevadel ja sadamates erikorraldustega mööda hiilitud.

Kui koormaga on kaasas veok, siis pole sadamaoperaatoreid vaja, ütleb Puhakka.

Välismaalt Soome saabuvad toidukaubad liiguvad tavaliselt laevadel ja sadamates veoautode treileritel või konteinerites ilma oma veokita. Seejärel hoolitsevad sadamas eraldi sadamaoperaatorid nende maale toomise ja vajadusel transpordiks mahalaadimise eest.

Nende väikeste erikorraldustega on kogu veos Soome toodud. Muude toiduainete osas on tulnud osa laste mujale suunata, aga nendest ma ise rohkem ei tea, räägib Puhakka.

Tema hinnangul ei ole S-grupi kauplustes ka tagasiulatuvalt pärast streiki puu- ja välismaiste köögiviljade osas märkimisväärset tootepuudust.

Puhakkaga sama juttu räägib ka K-grupi logistikajuht Jyrki Tomminen.

Seni oleme ka streigiolukorras saanud olulisemad tooted Soome ja meie lattu toimetada. Hetkel ei eelda me importpuu- ja juurviljades või muudes kaubagruppides oluliste saadavuse probleemide ilmnemist käimasoleval nädalal ega isegi hiljem, märgib ta Kesko antud vastuses.

S-grupi Puhakka ütleb, et streigi võimalik jätkumine raskendab toiduainete transporti, kuid ta siiski ei arva, et see tekitaks suurt tootepuudust.

Praegu me ei hakka hindama, milliste toodete või ajakava saadavuse olukord muutuks, kui näiteks importpuu- või juurvilju ei saaks meie lattu transportida, ütleb Tomminen K-grupist.

Puhakka ütleb, et välismaalt toodud puuviljad säilivad tavaliselt jahutusega konteinerites üsna hästi. Köögivili on riknemistundlikum, mistõttu tuuakse neid Euroopast Soome vaid lühemate vahemaade tagant.

Näiteks Kesk- ja Lõuna-Ameerikast tulevad banaanid umbes 5–6 nädalat ja peavad selle aja jooksul hästi transpordile vastu.

Streigid peaksid lõppema järgmisel esmaspäeval, kuid ametiühingute keskliidu SAK-i esimees Jarkko Eloranta ütles teisipäeval, et organisatsioon peab kolmapäeval läbirääkimisi tööminister Arto Satoneniga ning hindab seejärel streike jätkamise vajadust.

Kommentaarid
(Külastatud 1,375 korda, 1 külastust täna)