Elektriautode tootja läheb pankrotti

Taanis sündinud Henrik Fisker on automaailmas tuntud tegelane. Aastakümnete jooksul on praegu 6o-aastane sõidukidisainer osalenud selliste autode disainitöös nagu BMW Z8, esimese põlvkonna BMW X5, Aston Martin V8 Vantage (ja väidetavalt ka DB9).

Fisker töötas omal ajal ka Fordis, enne kui asutas ridamisi ettevõtteid, mis kandsid kõik tema nime, vahendab Iltalehti.

Fiskeri kuulsaim auto on ilmselt Karma, mida toodeti Soomes Uusikaupunki autotehases. Nädal tagasi rääkis Iltalehti, kuidas Karma on ilmselt kõige ilusam Soomes valmistatud auto ja üks selline auto tuli müüki veidi kasutatud seisukorras. Suur neljaukseline sedaan oli umbes 15 aastat tagasi väga eksootiline, kuid kahjuks tabas seda sama saatus nagu paljusid teisi sarnaseid ettevõtjaid selles valdkonnas. 2007. aastal asutatud Fisker Automotive andis 2013. aastal ise sisse pankrotiavalduse.

Aastal 2016 asutas Henrik Fisker teise firma nimega Fisker, seekord Fisker Inc nime all.

Selle esimene automudel oli Fisker Ocean, mille tootmine algas aastal 2022. Autosid anti klientidele üle 2023. aasta algusest. Ja see polnud võimatu projekt, sest 2022. aastal teatas Fisker, et tal on linnamaasturile vähemalt 63 000 tellimust.

Fisker on autosid allhanke korras tootnud ega asutanud oma tehast. Ocean SUV on toodetud Austrias Grazis. Selle eesmärk oli eelmisel, 2023. aastal toota vähemalt 13 000 autot, kuid see eesmärk jäi saavutamata.

Näib, et selle Fiskeri autofirma lugu võib samuti läbi olla. Fisker Inc. teatas, et on alustanud ettevõtte ümberstruktureerimist, et vältida võimalikku pankrotti.

Fisker Inc müüs eelmisel aastal 273 miljoni dollari väärtuses autosid, kuid tema bilanssi rõhub miljard dollarit võlgu.

Teave põhjustas Fiskeri aktsia hinna languse New Yorgi börsil. Hetkega sulas 46 protsenti aktsia väärtusest. Kokku on Fiskeri aktsia väärtusest 2020. aasta börsil noteerimise järel kadunud 97 protsenti.

Kommentaarid
(Külastatud 11,571 korda, 1 külastust täna)