Briti valitsust sunnitakse avaldama andmeid, mis seovad koroonavaktsiinide kasutamise liigsuremusega

Briti parlamendi liikmed süüdistavad riigi tervishoiuministrit, et varjatakse andmeid, mis seostavad koroonavaktsiini manustamise liigsurma juhtumitega, ning kritiseerivad selleteemalist „vaikimise müüri”.

Erakondadeülene rühmitus on kirjutanud Victoria Atkinsile, et anda häirekella, kuna „kasvavad avalikud ja professionaalsed mured” Ühendkuningriigi ülemääraste surmajuhtumite pärast alates 2020. aastast, vahendab Telegraph.

Ministrid on süüdistanud liigsurma juhtumites tervishoiusüsteemi pikki järjekordi ja pandeemiast tingitud ravi mahajäämust.

Kuid parlamendiliikmed nõuavad, et neile näidataks alusandmeid, mis toetavad valitsuse väidet, et puuduvad tõendid, mis seovad liigsurma juhtumid koroonavaktsiinidega.

„Kui need andmed on tõesti olemas, palun jagage neid; kui põhjalikud uurimused on sellise seose juba välistanud, siis palun jagage vastavaid teateid,” seisab nende kirjas. „Siin pole kohta pimedale usule.”

Nelja erakonna 21 parlamendiliikmest koosnev rühm on kirjutanud tervishoiuministrile ja terviseametile (DHSC), samuti ravimiametile (MHRA) ja Ühendkuningriigi tervisekaitseametile (UKHSA) andmete küsimiseks.

Nad usuvad, et potentsiaalselt kriitilised andmed, mis seostavad inimeste koroona vastu vaktsineerimise kuupäeva nende surmakuupäevaga on farmaatsiaettevõtetele avaldatud, kuid neid ei ole avalikustatud.

Parlamendiliikmed väidavad, et andmed tuleks avaldada „samadel anonüümsetel alustel, nagu neid jagati ravimikontsernidega, ja tundub, et pole ühtegi usaldusväärset põhjust, miks seda ei tohiks kohe teha”.

Nad lisavad: „Hoiatame, et ametlike andmete varjamisega, mis võiksid aidata avalikkust rahustada, õhutavad DHSC, UKHSA ja MHRA nüüd muret ja kõhklust rahvatervise sõnumite kohta. Kuid teie organisatsioonidele ja teistele rahvatervise ametnikele esitatud küsimustele nende suundumuste kohta on seni vastanud suhteline vaikimise müür.”

Kirja koostasid pandeemiale reageerimise ja taastumise parteiline parlamendirühm (APPG) ja kampaaniarühm UsForThem.

Sellele allakirjutanute hulka kuuluvad konservatiivide parlamendiliikmed Miriam Cates, Danny Kruger, Philip Davies ja Karl McCartney, samuti leiboristide parlamendiliige Graham Stringer, kes kuulub teaduse, innovatsiooni ja tehnoloogia komisjoni.

Erakonna Ühendkuningriigi Reform juht on kohustanud oma parteid tegema avaliku järelpärimise liigsete surmajuhtumite ja väidetavate koroonavaktsiini kahjustuste kohta. Richard Tice ütles, et tegemist on „tõsise probleemiga”, kuna tuhandeid inimesi suri oodatust rohkem, ja arvas, et koroonavaktsiinide kõrvalmõjud võivad olla süüdi.

Briti riiklikku statistikaametit (ONS) on süüdistatud koroonapandeemia esimesel aastal liigsurmade ülehindamises.

Statistikaasutus teatas eelmisel nädalal, et uuendab oma metoodikat liigsurma juhtumite arvutamiseks, et hõlmata nii praeguseid suremusi kui ka kasvavat ja vananevat elanikkonda – muudatus, mida paljud eksperdid ütlesid, oli juba ammu oodata.

Kuid Oxfordi ülikooli teadlased hoiatasid, et uue mudeli järgi langes 2020. aastal oodatavate surmade arv oluliselt, mistõttu paistis, et pandeemia esimesel aastal suri palju rohkem inimesi kui tavaliselt.

DHSC pressiesindaja ütles: „Oleme pühendunud andmete läbipaistvusele ja avaldame suure hulga andmeid liigsuremuse kohta. Avaldatud andmekogumid vaadatakse pidevalt üle.”

„Igal aastal võivad liigsuremust soodustada paljud tegurid ning me teeme tihedat koostööd MHRA ja UKHSAga, et analüüsida olulisi suundumusi ja muuta vajaduse korral sekkumisi rahvatervisesse,” märkis ta.

Kommentaarid
(Külastatud 737 korda, 1 külastust täna)